Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015

ΠΙΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΟ -ΦΥΛΛΟ ΜΕ ΝΙΣΕΣΤΕ




Bianca Nero




Η πίτα της Γεωργίας.
το άνοιξα με λάδι, η μητέρα μου το άνοιγε και με φυτίνη όταν δεν νηστεύαμε.
Τώρα λοιπόν θα γράψω και θα σας δείξω το φύλλο ήλιος της Μακεδονίας.

Υλικά

  • 600 γρ αλεύρι για πίτες
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 1 πρέζα αλάτι (όσο πιάσουν τα τρία δάχτυλα)
  • 1 φλ του ελληνικού λάδι
  • 1 νεροπότηρο χλιαρό νερό (40 βαθμοί)
  • Νισεστέ, ελαιόλαδο ή μαργαρίνη περίπου 120 γρ

  1. Ζυμώνω τα υλικά και χωρίζω τη ζύμη σε 2 μπάλες. Η μία να είναι λίγο πιο μεγάλη από την άλλη.
  2. Ανοίγω με ότι πλάστη έχω, βέργα ή κοντό, το φύλλο.
  3. Χρησιμοποιώ ταψί 35cm και ταβλα ξύλινη 60cm.
  4. Βάζω νισεστέ στην τάβλα. Τοποθετώ τη μπάλα και ανοίγω σιγά σιγά προς όλες τις κατευθύνσεις.
  5. Χαράζω έναν κύκλο με μαχαίρι και ακτίνες, με πινέλο αλείφω λάδι (όχι πολύ γιατί θα στάζει λάδια αν παραπέσει) όλα τα κομμάτια από πάνω.
  6. Τοποθετώ ένα- ένα τα περιφερειακά κομμάτια πάνω στο κεντρικό.
  7. Μόλις τελειώσω το τυλίγω όμορφα να γίνει μπάλα, το βάζω σε ζελατίνα και ψυγείο για 2 ώρες να παγώσει το λάδι. Συνεχίζω ομοίως με το 2ο.
  8. Όταν βγουν από το ψυγείο, ανοίγω φύλλο για κάτω (το μικρό) και το αφήνω να ξεχυλίσει από το ταψί, βάζω την γέμιση, και το άλλο φύλλο, το μεγάλο, το ανοίγω πολύ για να το απλώσω δεξιά-αριστερά, δεξιά-αριστερά, για να κάνει φουσκώματα και πτυχές.
  9. ακολουθεί η ολοκλήρωση της πίτας.
Προτείνω μία πρασοτυροκασερόπιτα.

ΓΕΜΙΣΗ 

  • 6 πράσα
  • 1/3 φλ γάλα
  • 200 γρ φέτα
  • 100 κάποιο κασέρι (γκούντα ή γραβιέρα καλύτερα)
  • μαϊντανό-άνιθο
  • προεραιτικά 1 κρεμμυδι μικρό
  • Λάδι

  1. Τσιγαρίζουμε με νερό και λάδι τα πράσα (μην γίνουν βαριά με τσιγάρισμα) και μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
  2. Ανοίγουμε το μικρό φύλλο με λίγο νισεστε, να ξεχυλίσει από το ταψί.
  3. Βάζουμε την γέμιση η οποία να είναι ελαφρώς υγρή.
  4. Ανοίγουμε το μεγάλο φύλλο και κάνουμε ωραία σχέδια (φωτό).
  5. Διπλώνουμε το από κάτω φύλλο προς τα μέσα να αγκαλιάσει το από πάνω. Με τον αντίχειρα και τον δείκτη "τσιμπάμε" καθ'ολη την διάμετρο το ζυμάρι να γίνει ώραια κόρα.
  6. Χαράζω ελαφρά σε τετράγωνα, λαδώνα ελαφρά, ραντίζω με νερό και φουρνίζω στους 180 πάνω και κάτω για 50- 60 θα το δείτε ανάλογα τον φούρνο. Καλή όρεξη!