Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015

Εκμέκ καταϊφι.. Μια Σιροπιαστή Νοστιμιά.. "


Τι έχουμε:


Για τη βάση :
1/2 κιλό φύλλο κανταϊφι
1 φλιτζ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα, ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζ. μαργαρίνη, λιωμένη
2 κουταλιές μαργαρίνη για το άλειμμα του ταψιού
Για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
1 λίτρο νερό
1 ξυλαράκι κανέλα
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Για την κρέμα:
4 κρόκους αβγών
6 φλιτζ. γάλα
1 φλιτζ. ζάχαρη
6 κουταλιές σιμιγδάλι, ψιλό
1 κουταλιά κορν φλάουερ
ξύσμα από 1 λεμόνι
2 βανίλιες
Για το γαρνίρισμα:
αμύγδαλα φιλέ
φιστίκια Αιγίνης,
ψιλοκομμένα
Τι κάνουμε:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
Αλείφουμε με μαργαρίνη ένα ταψί τετράγωνο και βαθύ. Παίρνουμε το φύλλο από το κανταϊφι και τραβάμε με τα δάχτυλά μας τις ίνες του ώστε να ανοίξουν και να γίνει το φύλλο αφράτο.
Στη συνέχεια, το απλώνουμε στη βάση του ταψιού, περιχύνουμε με τη λιωμένη μαργαρίνη και προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά, έως ότου το κανταϊφι πάρει χρυσαφί χρώμα.
Για να φτιάξουμε το σιρόπι, βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό και το ξυλαράκι της κανέλας. Μόλις αρχίσει να πήζει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι το κρύο κανταϊφι και φτιάχνουμε την κρέμα .
Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη, έως ότου γίνουν κρέμα.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα με το σιμιγδάλι και το κορν φλάουερ ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει η κρέμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα σιγά σιγά το μείγμα με τους κρόκους προσέχοντας να μην κόψουν, ανακατεύοντας απαλά.
Ρίχνουμε το ξύσμα από το λεμόνι, τις βανίλιες και ανακατεύουμε ελαφρά. Αδειάζουμε την κρέμα επάνω στη σιροπιασμένη βάση του κανταϊφιού, την απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα και αφήνουμε για περίπου 20 λεπτά να κρυώσει.
Γαρνίρουμε με τα φιστίκια Αιγίνης και τα αμύγδαλα, καλύπτουμε το ταψί με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για ολόκληρο το βράδυ πριν σερβίρουμε.
Συμβουλή
Αν θέλουμε το σιρόπι μας να είναι πιο πηχτό, το αφήνουμε να βράσει περίπου 6- 7 λεπτά ακόμη, αλλά με προσοχή για να μη μας καραμελώσει