Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2015

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΣΙΣ ΚΕΜΠΑΠ (Μικρά Ασία)

ΥΛΙΚΑ

  • 12 Μελιτζάνες αργίτικες
  • 2 Κουταλιές αλάτι
  • 2 Κουταλιές βούτυρο
  • 6 Πιπεριές πράσινες
  • 2 Κουταλιές λάδι
  • 1 Κιλό μοσχάρι (ψαχνό) Η κιμά
  • 1 Κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 Κουταλάκι πελτέ ντομάτας
  • 3 Ντομάτες πολτοποιημένες
  • 5 Ποτήρια νερό
  • 1/2 Κουταλάκι ρίγανι
  • 2 Σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 2 Φύλλα δέφνης
  • 1/2 Κουταλάκι μαύρο πιπέρι σε κόκκους
  • 1 Ματσάκι μαιντανό ψιλοκκομένο
  • 1 Κουταλιά αλεύρι
ΟΔΗΓΙΕΣ
Κόβουμε τα κοτσάνια απο τις μελιτζάνες και καθαρίζουμε την φλούδα κυκλικά
(σε λουρίδες μια καθαρίζουμε μια αφήνουμε) τις κόβουμε σε κομμάτια 2 δάκτυλα φάρδος. τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε καμία ωρίτσα. Κατόπιν τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε για να τραγείξουν. Σε τηγάνι τηγανίζουμε στο λάδι τις μελιτζάνες για 1 λεπτό και τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Καθαρίζουμε τις πιπεριές και τις κόβουμε πρώτα κάθετα στα τέσσερα και μετά πάλι στι μέση δηλαδή 8 κομμάτια. Φτιάχνουμε ένα μικρό τουλμπάνι (η ένα μαντίλη η σε τούλη) βάζουμε την ρίγανι, το σκόρδο, τη δάφνη, τους κόκκους του πιπεριού και τον μαιντανό, τα δένουμε και τα αφήνουμε στη άκρη. Σε κατσαρόλα σοτάρουμε στο βούτυρο το κρέας μέχρι να ροδίσει για 10 λεπτέ. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε να σοταριστούν για δύο λεπτά με το κρέας. Προσθέτουμε τον πελτέ, τις πολτοποιημένες ντομάτες και το αλεύρι και τα αφήνουμε να βράσουν για 3 λεπτά. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά και προσθέτουμε το αλάτι, το νερό, το τουλπανάκι που εχουμε αφήση στην άκρη με τα μπαχαρικά και τα αφήνουμε να βράσουν αφαιρώντας τον αφρό με τρυπιτή κουτάλα. Σκεπάζουμεκαι σιγοβράζουμε για 40 με 50 λεπτά περίπου. Βγάζουμε το κρέας απο την κατσαρόλα με τρυπιτή κουτάλα, παίρνουμε μικρές σούβλες και περνάμε αναλλάξ ένα κομμάτι μελιτζάνα 1 κομματάκι κρέας, ένα κομμάτι πιπεριά και στο τέλος βάζουμε ένα κομμάτι κρέας. επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Βάζουμε τις σούβλες σε ταψί και τις περιχύνουμε με την σάλτσα τις κατσαρόλας. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 35 με 40 λεπτα.