Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2016

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΔΗ


Δαμασκηνίδου Βασιλική

ΥΛΙΚΑ:




  • 200 γρ. Βιτάμ με Βούτυρο ή αγελαδινο
  • 300 γρ. γάλα
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 70 γρ. μαγιά νωπη
  • 1/2 φλ. χλιαρό νερό
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κουταλάκι κοφτό τριμμένο κακουλέ
  • 1 κουταλάκι κοφτό τριμμένο μαχλέπι
  • λίγη μαστίχα Χίου τριμμένη εγω εβαλα βανιλια αντι για μαστιχα
  • 1 κρόκο αυγού για το αλλειμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα το Βιτάμ με Βούτυρο, τη ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, όχι όμως να βράσουν. Αραιώνουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό μαζί με λίγο από το αλεύρι (1 κ.σ.) και λίγη ζάχαρη. Αφήνουμε το μίγμα να σταθεί για 10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει. Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, το μίγμα με το γάλα,τα αυγα, το μίγμα της μαγιάς και αρχίζουμε την ανάδευση σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι και τα μπαχαρικά. Ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει το ζυμάρι λείο και ελαστικό, περίπου 10 για λεπτά. Μόλις η ζύμη γίνει λεία, τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ανέβει, τουλάχιστον για 2 ώρες. Κανουμε τα σχεδια μας και τ'αφηνουμε στο ταψι για αλλη μιση ωρα να φουσκωσουν. Αλείφουμε τα τσουρέκια με τον κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό. Ψήνουμε τα τσουρέκια στους 160 βαθμούς για 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να φουσκώσουν.