Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016

ΝΤΟΝΑΤΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

ΤΑ ΕΦΤΙΑΞΕ Η Voula Grigoriou


Τι χρειαζόμαστε:
ΖΥΜΗ:


  • 2 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 κουταλάκι μαγιά σκόνη
  • 1 κούπα γάλα
  • 1 κουταλια της σούπας βούτυρο
  • λίγο αλάτι
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
ΜΕΤΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ
  • 3 κουτ. της σούπας βούτυρο αλείφουμε πανω στα ντόνατς
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • ½ κουτ. του γλυκού κανέλα

Πώς το κάνουμε:
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το 1 κουταλάκι κανέλα, τις 2 κουταλιές ζάχαρη και το αλάτι.
Ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό και διαλύουμε σε αυτό τη μαγιά.
Φτιάχνουμε μια λακούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε το γάλα με τη μαγιά. Αμέσως προσθέτουμε και τη μια κουταλιά βούτυρο και τα ζυμώνουμε για 5 λεπτά με το μίξερ ή για 10 με το χέρι. (Η ζύμη θα κολλάει λιγάκι και θα γίνει πολύ ελαστική)
Λαδώνουμε ένα μπώλ και βάζουμε μέσα τη ζύμη να φουσκώσει για μια ώρα.
Ξεφουσκώνουμε το ζυμάρι και το ζυμώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Ανοίγουμε ένα φύλλο 1,5 - 2 εκ. πάχους.
Με ένα ποτήρι κόβουμε στρογγυλούς δίσκους και με ένα καπάκι από μπουκάλι ανοίγουμε μια τρύπα στο κέντρο.
Τα βάζουμε σε ταψάκι και τα αφήνουμε 20 λεπτά να φουσκώσουν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 πάνω - κάτω αντιστάσεις ή 190 με αέρα μέχρι μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, 12 - 15 περίπου λεπτά.
Όταν τα βγάλουμε ανακατεύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με τη κανέλα .
Αλείφουμε τα ντόνατς με το λιωμένο βούτυρο και τα βουτάμε στη ζάχαρη.
Λίγα μυστικά ακόμα
Προσοχή μόλις πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα πρέπει να τα βγάλουμε. Να μην ψηθούν περισσότερο από 15 λεπτά.