Κυριακή, 10 Απριλίου 2016

"Βερτούτι" ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ









Alexios Kigiannidis

"Βερτούτι" ποντιακή στριφτή πατατοπιτα (με ωμή πατάτα ) .Αυτήν την συνταγή την έκανε η προγιαγιά μου απο την Τραπεζούντα, την έκανε η γιαγια μου επειτα η μητέρα μου και τώρα την κάνω κι εγω. Οσοι την δοκιμαζουν την λατρεύουν απο την πρώτη στιγμή. Αντι για πατάτα μπορεί να γίνει με λάχανο τουρσι ψιλοκομμενο.
Συνοδεύεται με σπιτικό τουρσί η μαρινάτα λαχανικά και αριανι η κεφιρ.
Συνταγή για το φύλλο:


ΥΛΙΚΑ
  • 500 γρ νερο, 
  • 1 κ.γ.αλατι, 
  • 1κ.γ χυμο λεμονι,
  • 1κ.σουπας ελαιολαδο, 
  • αλευρι για ολες τις χρησεις 500-600 γρ. Όσο πάρει μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και να ξεκολλάει απο τα χέρια.
Όσο ξεκουράζεται η ζυμη φτιάχνουμε την
Γεμιση :
  • πατατες μισο κιλο καθαρισμενες και ψιλοκομμενες κυβακια 
  • 2 μετρια κρεμμυδια ψιλοκομμενα,
  • αλατι - πιπερι μαυρο. 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Χωρίζουμε την ζύμη σε 6 μπαλάκια.
  • Ανοίγουμε ένα ένα τα φύλλα αχνίζοντας λίγο με αλεύρι.
  • Αλείφουμε το φύλλο με λίγο ελαιόλαδο.
  • Πασπαλίζουμε με την γέμιση που φτιάξαμε και τυλίγουμε σε ρολό.
  • Τοποθετούμε το ρολακι μας σε λαδωμένο ταψί. Κάνουμε την ίδια διαδικασία και με την υπόλοιπη ζύμη.
  • Πριν βάλουμε για ψήσιμο, αλείφουμε με πινέλο και ελαιόλαδο καλά τις βερτουτες μας ώστε να γίνει το φύλλο τραγανό και νόστιμο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο , στους 200 βαθμούς για 40-45 λεπτά.