Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016

Κυριακάτικο παστίτσιο!




ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΕ Η ΦΙΛΗ ΜΑΣ Η
Bianca Nero


Υλικά για ένα ταψί (όχι το μεγάλο του φούρνου,λίγο μικρότερο)

  • 1 πακέτο μακαρόνια χοντρά
  • 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος
  • 1 ντομάτα
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτα
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • (Προεραιτικά 1 αυγό, κρασί άσπρο 1/2 ποτ. κρασιού)
  • Μπαχαρικά επιλογές από: Κανέλα, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, μίγμα για κιμά, μαιντανό, σκόρδο)
  • αλάτι
  • Τυρί φέτα 100 γρ
  • Κασέρι τριμμένο
  • Βούτυρο φρέσκο
  • Φρυγανιά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα κατσαρολάκι βάζω νερό με λάδι να μαραθεί το κρεμμύδι, ρίχνω τον κιμά να ξεσβολιάσει και να πάρει χρώμα, αν θέλω σβήνω με άσπρο κρασί. Ρίχνω όλα τα υλικά + νερό να βράσουν καλά.
Στο τέλος αφήνω με λίγα υγρά τον κιμά. Αποσύρω, και αν θέλω ρίχνω ένα αυγό, ανακατεύω ζωηρά!.

Βράζω τα μακαρόνια καλά, όχι al dente γιατί δεν θα κάνουν ωραίο σώμα στο ταψί.

Κάνω την μπεσαμέλ με 2-4-4, 2 κούπες του νες γάλα, 4 κ.σ. βούτυρο, 4 κ.σ. αλευρι. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω καλά το βούτυρο, ρίχνω το αλεύρι και ανακατεύω γρήγορα με σύρμα. Ρίχνω και το γάλα (κρύο ή ζεστό) και ανακατεύω γρήγορα, σε 5 λεπτά λογικά θα αρχίζει να πήζει.

Στο ταψί ή πυρέξ βάζω φρυγανιά στον πάτο.
Ρίχνω τα 2/3 από τα μακαρόνια στα οποία έχω ρίξει την φέτα θριμματισμένη.
Έπειτα τον κιμά, ξάνα μακαρόνια (εδώ μπορώ να ρίξω και 3-4 κ.σ. μπεσαμέλ να ανακατευτούν μαζί), και τέλος μπεσαμέλ, τυρί τριμμένο και λίγα κομματάκια βούτυρο, εδώ κι εκεί.
Ψήνω στους 200, αντιστάσεις, 35'- 40'