Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017

ΣΑΡΑΓΛΙ






ΑΠΟ ΤΗΝ
Demy-Dimitra Nika

Συνταγή εύκολη πολύ, με λεπτομέρειες καταπληκτικές, διαβάστε αναλυτικά για να το πετύχετε!
Σας έχω πολλές φωτογραφίες.
Υλικά


  • 1 πακέτο φύλλο Βηρυτού
  • 300 γρ. καρύδια στο μούλτι όχι να γίνουν σαν σκόνη!
  • 250 γρ. λιωμένο βούτυρο αγελάδος πολύ καλής ποιότητας
  • (ΑΡΙΣΤΟΝ φυτικό χρησιμοποιώ)
  • 50 γρ. Αιγίνης
Σιρόπι
  • 300 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 200 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. λεμόνι χυμό
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 2-3 σταγόνες σπορέλαιο**αν βάλετε κανέλα και γαρύφαλλο θα θυμίζει μπακλαβά, προσωπικά έβαλα στο σιρόπι μόνο λίγα καρφάκια γαρύφαλλο
  • Το βραζουμε 2 λεπτα.
Μπορείτε να τυλίξτε 2-2 τα φύλλα, ή μονά.
Εγώ έκανα ένα ταψάκι με διπλά φύλλα (σύνολο 5 βέργες)
και ένα με μονό φύλλο (άλλες 5 βέργες)
Εσείς μπορείτε να κάνετε όλο το σαραγλί σε μεγάλο ταψάκι με μονά φύλλα αλλά θα βάζετε λιγότερη γέμιση στο κάθε φύλλο για να σας φτάσει.
Ανοίγω το πακέτο με τα φύλλα και βάζω 2 φύλλα κάτω. Παίρνω μια βέργα μεταλλική η ακόμα και βελόνα πλεξίματος αρκεί το φύλλο να εξέχει δεξιά και αριστερά από την βέργα.
Βάζω την βέργα στα 10-15 εκατοστά πιο μέσα από την άκρη του φύλλου και διπλώνω το φύλλο. Απλώνω καρύδια όχι μέχρι τις άκρες.
Τυλιγω σχετικά σφιχτά. Σουρώνω επάνω στην βέργα το φύλλο και το μεταφέρω με προσοχή στο σκεύος.
Επαναλαμβάνω σε "σαλίγκαρο". Μπορείτε να το κάνετε και σε μακρόστενο σκεύος, απλά να προσέξετε να είναι πιο μικρό σε μέγεθος από το σουρωμένο φύλλο για να μην χαλάσει το σχέδιο.
Κόβω μέχρι κάτω σε κομμάτια.
Ζεσταίνω το βούτυρο να λιώσει και το ρίχνω επάνω στα φύλλα ζεστό. Αφήνω να ρουφήξει για 20'.
Ψήνω στους 150 βαθμούς για 2 ώρες, αντιστάσεις.
Κάνω το σιρόπι και το ρίχνω ζεστό στο ζεστό γλυκό.
Θα τσιτσιρίζει! Ρίχνετε φυστίκι Αιγίνης τριμμένο.