Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Καρυδόπιτα

Υλικά 
6 αυγά
220 γραμμάρια γιαούρτι αγελάδος πλήρες
500 γραμμάρια ζάχαρη
150 ml ηλιέλαιο
25 γραμμάρια κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 βανίλια
200 γραμμάρια καρύδια χοντροκομμένα
600 γραμμάρια αλεύρι
30 γραμμάρια baking
Σιρόπι
1,5 λίτρο νερό
1,5 κιλό ζάχαρη
400gr γλυκόζη
Ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
Σε μία μπασίνα ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός του αλεύρι και το μπέικιν.
Τα χτυπάμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύουμε απαλά. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε το ταψάκι μας.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς αέρα για 30 λεπτά περίπου.
Η καρυδόπιτα κρύα το σιρόπι ζεστό.
Το κόβουμε στις διαστάσεις που θέλουμε και μετά σιροπιάζουμε.

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Ζύμη κουρού

320 γρ. Γιαούρτι
300 γρ. Ηλιέλαιο
40 γρ. Βούτυρο λιωμένο
1 κ.γ. αλάτι
15 γρ. μπέικιν
Εκτέλεση απλή:
Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά . Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί.
Χωρίζουμε σε επιθυμητό μέγεθος τις μπαλιτσες,τις γεμίζουμε με την επιθυμητή φάρσα.
Περνάμε την επιφάνεια με το αυγό.
Ψήνουμε στους 210 βαθμούς για 20 λεπτά.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Πίτα


Μαρία Κυριμλίδου(Πιροσκίδου)
2 κούπες νερό
4 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
1 κιλό αλεύρι
1 κουτ. σούπας αλάτι
Βιτάμ για άλειμμα
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί και τα χωρίζουμε σε 18 μπαλάκια. Ανοίγουμε τα μπαλάκια σε μέγεθος παλάμης.
Τα χωρίζουμε σε τριάδες. Έτσι σχηματίζουμε 6 τριάδες.
Ανοίγουμε τα μπαλάκια σε μέγεθος παλάμης αλείφουμε με βιτάμ την κάθε σειρά.
Την πρώτη Τριάδα την  ανοίγουμε με τον πλάστη ή με τα χέρια σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψάκι. Ρίχνουμε το λαδάκι μας ή το βιτάμ στρώνουμε  την υπόλοιπη τριάδα από πάνω ,την γέμιση, ξανά Τριάδα.. γέμιση και στο τέλος πάλι στρώνουμε τις δύο τελευταίες τριάδες . Περνάμε όλη την επιφάνεια με βιτάμ ή λάδι και την χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα . πάνω κάτω.





Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

ΚΡΕΜΑ ΠΑΤΙΣΕΡΙ



  •  1 λίτρο γάλα 
  • 250 γρ . Ζάχαρη 
  • 4 αυγά 
  • 60 γρ. Αλεύρι ζαχαροπλαστικής 
  • 60 γρ. Κορν φλαουρ 
  • 100 γρ. Βούτυρο 
  • Βανίλια 

  1. ΕΚΤΈΛΕΣΗ 
  2. Βράζουμε το γάλα με μισή ζάχαρη. 
  3. Σε ένα μπολ βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη,αυγά,αλεύρι,Κορν φλάουρ .
  4. Χτυπάμε να γίνει χυλός. 
  5. Αφού βράσει το γάλα ρίχνουμε ενα μέρος από το γάλα στο χυλό. 
  6. Μετά Ρίχνουμε το υπόλοιπο χυλό.
  7. Στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο με την βανίλια και ανακατεύουμε καλά.
  8. Αδειάζουμε την κρέμα σε μια λαμαρίνα και την σκεπάζουμε καλά με την μεμβράνη να ακουμπήσει καλά την επιφάνεια. Όταν θέλουμε να την δουλέψουμε μπορούμε να την αρεωσουμε με 250 γραμμάρια μισο χτυπημένη σαντιγί (δηλ χτυπημένη ελαφρώς)

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

Σού- εκλέρ


  •  1 λίτρο νερό 
  • 250 γρ. Βούτυρο 
  • 1 πρέζα αλάτι 
  • 500 γρ. Αλεύρι μαλακό 
  • 15 με 16 αυγά 

ΕΚΤΈΛΕΣΗ 

  1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο,το νερο,και το αλάτι. 
  2. Αφού λιώσει  βράζει το νερό προσθέτουμε κοσκινισμένο αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Βάζουμε το μείγμα στο μίξερ με φτερό στην πρώτη ταχύτητα. 
  3. Προσθέτουμε ενα-ενα τα αυγά. Κόβουμε σε λαμαρίνες με ίσιο κορνέ.
  4. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά. 

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Ραβανί Βεροίας

Επαγγελματική συνταγή 

  • 4 αγγελαδίτσα 
  • 800 ζάχαρη 
  • 10 αυγά 
  • 750 σιμιγδάλι 
  • 50 μπεικιν
  • 700 γρ αλεύρι 

Σιρόπι 

  • 5 κλ  ζάχαρη 
  • 5 λ. νερο.
  • 2 σταγόνες λεμόνι. 

ΕΚΤΈΛΕΣΗ 

Αρχίζουμε με το σιρόπι. 

Βάζουμε το νερο και την ζάχαρη μέχρι να βράσουν.Στο τέλος ρίχνουμε τις σταγόνες από λεμόνι. 

ΜΕΊΓΜΑ 1. Σε μια πασίνα ανακατεύουμε τα αυγά με την ζάχαρη καλά. Ρίχνουμε τα γιαουρτάκια.

ΜΕΙΓΜΑ 2.Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι,το σιμιγδάλι και το μπεικιν Ρίχνουμε το ΜΕΙΓΜΑ1 στο ΜΕΊΓΜΑ  2 και τα ενώνουμε ανακατεύοντας  καλά.

ΨΉΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ 200 ΒΑΘΜΟΎΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 30 ΛΕΠΤΆ

Καλό ψήσιμο να μαυρίσει στις ακρες.

Σιροπιαζουμε Ζεστό Ρεβανι,Ζεστό το σιρόπι.





Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

ΤΡΑΓΑΝΕΣ ΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ ΜΕ ΕΛΙΑ

 




ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΜΛΙΔΟΥ(Πιροσκίδου)

ΥΛΙΚΑ για 2 ταψιά 
  • 25 γρ. μπέικιν παουντέρ
  • 25 γρ. αλάτι
  • 300 γρ. ρετσίνα
  • 625 γρ. λαδι ηλιέλαιο
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 200γρ.ελιές κομμένες σε φέτα
ΕΚΤΕΈΣΗ
Σε ένα μπολ βάζετε πρωτα τα υγρά της συνταγής και μετά τα στερεά.
Ζυμώνετε όλα καλιά και πλάθετε μικρές μπουκίτσες
Τόσο απλά !!!!!!!!!!!
Ψήνετε στους 180 βαθμους για 30 λεπτά περίπου(μέχρι να ροδίσουν)


Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΑΦΡΑΤΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ

 





ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΜΛΙΔΟΥ
Επαγγελματική συνταγή 

Υπέροχη ζύμη για αλμυρά και γλυκιά εδέσματα.
Θα ενθουσιαστείτε.
Επαγγελματική συνταγή.
ΥΛΙΚΑ 

  • 2 κλ  αλεύρι
  • 8 αυγά
  • 800 λάδι σπορέλαιο
  • 800 ml. γαλα
  • 40 γρ. αλάτι
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. μαγιά σε σκόνη.
  • Αυγό για άλλειμα.


ΓΕΜΙΣΗ
  • 400 γρ. φέτα
  • 300 γρ. cream cheese
  • 2 κ.σ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ζεσταίνουμε το γάλα  (χλιαρό,  να μην καίει γιατί θα κάψει την μαγιά)
  2. Σε μια λεκάνη αρκετά μεγάλη ρίχνουμε το γαλα ,τη μαγιά, τη ζάχαρη και 200 γρ. απο το αλεύρι.
  3. Ανακατεύουμε και αφήνουμε με κλειστό το καπάκι να φουσκώσει η μαγιά.
  4. Επειτα ρίχνουμε μέσα στη μαγιά το λαδι ,το αλάτι ,χτυπημένα αυγά και το αλεύρι.
  5. Ανακατεύουμε πολύ καλά και την αφήνουμε τη ζύμη με κλειστό το καπάκι να φουσκώσει.

Φταίξτε με την γέμιση της αρεσκείας σας και σε όπιο μέγεθος ή σχήμα επιθυμήτε. 

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά 



 



Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

ΤΥΡΟΜΠΑΛΙΤΣΕΣ .


Απο την '
Μαρία Κυριμλίδου.(Πιροσκίδου)
Εύκολο σνακ για το σχολείο και όχι μόνο. 
Υλικά 

  • 4 ποτήρια  αλεύρι
  • 1 ποτηρι χυμό πορτοκάλι χωρίς , ζαχαρι ή φρεκο τριμμένο 
  • 1 ποτηρι ηλιέλαιο 
  • 1 κ.γ. αλάτι 
  • 1 κ σούπας ρίγανη 
  • 2 φέτες τυρί (Εδώ μπορείτε να προσθέσετε αλλαντικά, κόκκινη πιπεριά, κασέρι... ότι  σας αρέσει)
  • 1 μπέικιν 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζημώνουμε όλα τα υλικά μαζί.  Φτιάχνουμε μπαλίτσες σε μέγεθος μεγαλύτερο από ένα καρύδι.
 Ψήνουμε για
15 λεπτά 
Σε 200 βαθμούς.

Σάββατο 3 Απριλίου 2021

ΠΟΠ ΚΟΡΝ ΚΑΡΑΜΈΛΑ ΌΠΩΣ ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ

Από την Μαρία Κυριμλίδου 
Υλικά 
1/2 ποτήρι πορπ κορν 
Μισό κουτ.γλυκου αλάτι 
3 κ.σ.λάδι 
ΕΚΤΈΛΕΣΗ 
Ζεσταίνεται το λάδι σε σκεύος με καπάκι. 
Ρίχνετε το ποπ κορν. 
Κλείνεται το καπάκι και περιμένετε μισό δευτερόλεπτο περίπου μέχρι να ανοίξουν όλα.
Εγώ τα φτιάχνω σε σκεύος που πήρα από το jambo χωρίς λάδι. 
Αυτό είναι η επιλογή σας.
Υλικά για την καραμέλα 
100 γρ. Ζάχαρη 
1 κ.σ.βούτυρο 
200 γρ γάλα 
ΕΚΤΈΛΕΣΗ 
Σε ένα αντικολλητικο τηγάνι ρίχνουμε την ζάχαρη. 
Ανακατεύουμε μέχρι να σκουρινει.
Προσθέτουμε το βούτυρο.
Μόλις λιώσει το βούτυρο διαδοχικά σε 3 δόσεις 
ρίχνουμε το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς για ένα λεπτό ακόμα και είναι έτοιμο. Αδειάζετε το μείγμα καραμέλας πάνω σε έτοιμο ποπ κορν και ανακατεύετε.
Τώρα μένει να βρείτε μια ταινία και να απολαύσετε το ποπ κορν που ετοιμάσατε με τα χεράκια σας.

Βασιλόπιτα ντουμπάι

Μοιραστείτε το με τους Φ Για το κέικ: 4 μεγάλα αυγά (ή 225γρ) 200γρ ζάχαρη 1 τσιμπια αλάτι 100γρ πραλίνα φυστικιού (χωρίς ζάχαρη) 200γρ βούτ...