Κυριακή, 13 Μαρτίου 2016

Ντολμαδάκια νηστίσημα ...με μανιτάρια!

Ντολμαδάκια νηστίσημα ...με μανιτάρια!~ Για να φτιάξουμε τα ντολμαδάκια για την καθαρή Δευτέρα θα πρέπει ή να έχουμε αμπελόφυλλα στην κατάψυξη η φυλλα απο μαυρο λαχανο. ή να αγοράσουμε από το σούπερ μάρκετ συντηρημένα σε βαζάκια.
Υλικά:



  • 40 Αμπελόφυλλα η φυλλα απο μαυρο λαχανο 
  • 2 κούπες ρύζι καρολίνα καλά πλυμένο σε ζεστό νερό.
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα.
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
  • 1 ματσάκι άνηθο- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 μεγάλο καρότο καθαρισμένο και κομμένο στο μούλτι.
  • 2 κούπες ψιλοκομμένα μανιτάρια.
  • Λάδι μία κούπα.
  • Αλάτι –πιπέρι- λίγη καυτερή πιπεριά φρέσκια ή αποξηραμένη.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βγάζουμε τα αμπελόφυλλα μας και τα ξεχωρίζουμε ένα –ένα.Αν τα κάνουμε με φύλλα απο μαύρο λαχανο τοτε....(Ζεματίζουμε για 5 λεπτά τα μαύρα λάχανα και τα στραγγίζουμε καλά. Μην τα βράσετε πολύ γιατί θα λιώσουν. Να μαλακώσουν μόνο.)
Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε με το μισό λάδι τα ξερά, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα μανιτάρια. Προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά και μία κούπα νερό. Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να απορροφήσει όλα τα υγρά.Παίρνουμε ένα- ένα φύλλο βάζουμε μία κουταλιά γέμιση , τυλίγουμε τα ντολμαδάκια μας σφιχτά και τα τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα ( έχουμε καλύψει τον πάτο της κατσαρόλας με αμπελόφυλλα).Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι , αλάτι και ζεστό νερό να καλύψει τα ντολμαδάκια μας .Πριν τα βάλουμε στη φωτιά τοποθετούμε πάνω από τα ντολμαδάκια ένα πιάτο πυρίμαχο . Κλείνουμε την κατσαρόλα μας με ο καπάκι και βράζουμε το φαγητό μας σε χαμηλή φωτιά.
Σερβίρουμε το φαγητό μας με μπόλικο λεμόνι.