Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015

Νηστίσιμα ροξάκια.



Νηστίσιμα ροξάκια:
Υλικά




  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά 
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 3 ½ - 4 ποτήρια αλεύρι
  • 1 κουτ. σούπας κακάο
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού καρύδια τριμμένα
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/3 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
  • Σιρόπι
  • 3 ½ φλιτζάνια τσαγιού νερό
  • 4 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
  • 3 βανίλιες
Εκτέλεση:
Σε μια κούπα βάζουμε ένα ποτήρι χλιαρό νερό, διαλύουμε τη μαγιά και προθέτουμε το λάδι. Ρίχνουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, το αλεύρι και ζυμώνουμε. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος 30΄λεπτά για να φουσκώσει.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο κομμάτια, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο. Στο μικρότερο ρίχνουμε το κακάο και τα καρύδια. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια καφετιά ζύμη. Έτσι έχουμε δυο ζύμες, μια άσπρη και μια καφετιά.
Ανοίγουμε ύστερα την άσπρη ζύμη σε μακρόστενο φύλλο. Πλάθουμε την καφετιά ζύμη σε μακρύ, χοντρό κορδόνι και την τοποθετούμε πάνω στο φύλλο της άσπρης ζύμης. Τυλίγουμε την άσπρη ζύμη γύρω από την καφετιά έτσι ώστε να έχουμε ένα μακρύ ρολό. Κόβουμε με μαχαίρι ροδέλες με πάχος ενός δαχτύλου, τις πιέζουμε να πάρουν το σχήμα του ροξ και τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα αφήνουμε μια περίπου ώρα να φουσκώσουν και τα ψήνουμε σε φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, τις βανίλιες και φλούδα από μισό λεμόνι. Βράζουμε μέχρι να δέσει. Τα περιχύνουμε με ζεστό σιρόπι μέσα στο ταψί και σκεπάζουμε. Μετά από λίγο τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά. Όταν μαλακώσουν τα βάζουμε στο ψυγείο με το σιρόπι τους.