Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015

Πατατοπιτάκια νόστιμα με λάδι.





Αθανάσιος Γεώργιος Τσομπανίδης




  • Υλικά:
  • Για τη ζύμη: 
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 κιλό αλεύρι και λίγο περισσότερο
  • ½ λίτρο φυσικό χυμό πορτοκαλιού
  • 150 γραμ. ηλιέλαιο
  • 80 γραμ. ελαιόλαδο
  • 1 ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για τη γέμιση:
  • 6 πατάτες βρασμένες
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας δυόσμο
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι 
  • Λίγο πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε λεκάνη βάζουμε το χλιαρό νερό, το αλάτι, την μαγιά και ανακατεύουμε με το σύρμα. Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο, το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Λιώνουμε τις βρασμένες πατάτες με το πιρούνι. Σοτάρουμε το πράσο και τα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο και στο τέλος προσθέτουμε τον δυόσμο, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Ρίχνουμε τα σοταρισμένα υλικά στις πατάτες και ανακατεύουμε καλά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε ομοιόμορφα μπαλάκια και ανοίγουμε το καθένα με το χέρι μας ή με τον πλάστη σαν πιατάκι του καφέ. Στο κέντρο του κάθε φύλλου βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση και φέρνουμε τη ζύμη από τις τρεις μεριές του κύκλου προς το κέντρο δημιουργώντας ένα τριγωνάκι. Το γυρίζουμε ανάποδα, ώστε το μέρος που κλείνουμε να ακουμπά στο ταψί, που το έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
Τρυπάμε τα πατατοπιτάκια μας με οδοντογλυφίδα σε 3 σημεία και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20΄λεπτά της ώρας.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!