Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016

Χουνκιάρ Μπεγιεντί




Αθανάσιος Γεώργιος Τσομπανίδης

Όσο έχει ακόμα μελιτζάνες είπαμε να κάνουμε Χουνκιάρ Μπεγιεντί, αυτό που αρέσει στον σουλτάνο. Ένα φαγητό από την Πόλη που άρεσε πολύ και σε μας.

Υλικά;


  • 1 κιλό μοσχαρίσιο ψιλοκομμένο κρέας
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 4 ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ
  • 2-3 σκελίδες σκόρδου
  • 3 δαφνόφυλλα
  • 1 κόκκινη πιπεριά σε κύβους
  • 1 πράσινη πιπεριά σε κύβους
  • λάδι για το σοτάρισμα
  • αλατοπίπερο
  • λίγο μπαχάρι σε σκόνη
  • λίγο μαυροπίπερο
Για τον πουρέ μελιτζάνας:
  • 6 μελιτζάνες 
  • μισό ποτήρι νερού κρέμα γάλακτος
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο
  • μισό λίτρο γάλα
  • 150 γραμμ. κασέρι τριμμένο
  • 150 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη
Εκτέλεση:
Σοτάρουμε το κρέας στο λάδι και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές σοτάροντας για ακόμα 5'.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, λιωμένες στο μπλέντερ, τον πελτέ και τα σκόρδα. Ανακατεύουμε για λίγο προσθέτουμε αλατοπίπερο, τη δάφνη και νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε το κρέας μέχρι να μαλακώσει.
Για να φτιάξουμε τον πουρέ μελιτζάνας τσουρουφλίζουμε τις μελιτζάνες (στο γκριλ ή στο γκαζάκι) μέχρι να βγαίνει η φλούδα τους. Τις ξεφλουδίζουμε, τις ψιλοκόβουμε..
Λιώνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι. Το σοτάρουμε 5' σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Όταν δέσει η σάλτσα ρίχνουμε τα τυριά, αλάτι και τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε καλά.
Καλή επιτυχία!