Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΙΣΙΑ-ΠΙΡΟΣΚΙ



ΠΙΣΙΑ-ΠΙΡΟΣΚΙ
ΑΠΟ ΤΗΝ
ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΜΛΙΔΗ

Η ζύμη και για τα ποντιακά πιροσκί και για τα πισία είναι η ίδια.

Υλικά για την ζύμη (για 15 πιτάκια περίπου)

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά 
  • 1κουταλι μεγαλο μπεικιν 
  • 1 αβγό 
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι 
  • νερό όσο πάρει 
  • ελαιόλαδο (1 φλυτζ. του καφέ περίπου) 

  • Υλικά και εκτέλεση για την γέμιση
    ΤΥΡΙΟΥ:
  • 250 γραμ. τυρί φέτα 
  • 1 αβγό 
  • 1 κουτ. σούπας ξηρό δυόσμο 
Εκτέλεση:
Λιώνουμε πολύ καλά το τυρί με το πιρούνι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά. αν χρειαστεί αραιώνουμε με λίγο γιαούρτι.

Υλικά και εκτέλεση για την γέμιση ΠΑΤΑΤΑΣ:

  • 4-5 μέτριες πατάτες, βρασμένες 
  • αλάτι 
  • πιπέρι 
  • ψιλοκομμένο άνιθο 
  • γάλα 
Λιώνουμε τις πατάτες με το πιρούνι, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Εκτέλεση για ΠΙΡΟΣΚΙ:
Ζυμώνουμε μαζί όλα τα υλικά καλά μέχρι να γίνει μία ζύμη μαλακή χωρίς να κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, αραιώνουμε με λίγο νερό ή γάλα ή αντιθέτως προσ8έτουμε αλεύρι αν η ζύνη γίνεται πολύ μαλακή.
Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη με μία πετσέτα να φουσκώσει.
Όταν είναι έτοιμη, παίρνουμε ένα ένα μπαλάκι (σαν μεγάλο καρύδι) και το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο στο μέγεθος ενός πιάτου του τσαγιού.
Βάζουμε μια κουταλίτσα γέμιση και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο.
Τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο (να μην κολυμπούν) σε μέτρια φωτιά ώσπου να πάρουν ένα χρυσό χρώμα.
Τα τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τυχόν λάδια.
Εκτέλεση για ΠΙΣΙΑ:
Είναι ακριβώς ίδια με τα πιροσκί με την διαφορά ότι ανοίγουμε μεγαλύτερα φύλλα και δεν βάζουμε την γέμιση. Τηγανίζουμε όπως τα πιροσκί και κάθε ένα που βγάζουμε από το τηγάνι το πασπαλίζουμε με ζάχαρη (το μέλι δεν είναι το ιδανικό) 

Καλή σας επιτυχία!