Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015

ΠΡΑΣΟΤΥΡΟΠΙΤΑ.



Stavros Syfiltzoglou


ΠΡΑΣΟΤΥΡΟΠΙΤΑ...με πράσο παραγωγής μας και χειροποίητο σπιτικό φύλλο! (κάποια ποντικάκια στο σπίτι πρόλαβαν κ έφαγαν μερικά κομμάτια πριν φωτογραφίσω emoticon grin )
Υλικά:
Για την πίτα

  • 650 γραμμάρια πράσα, πλυμένα,κομμένα και καλά στραγγισμένα
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, με τα φύλλα τους
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 αυγά
  • 1 φλυτζάνια του καφέ γάλα
  • 1/2 κιλό φέτα θρυμματισμένη
  • 1/2 φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
  • αλάτι , πιπέρι και προαιρετικά μπούκοβο.
Για τη ζύμη
  • 750 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ξίδι ή κρασί λευκό
  • Χλιαρό νερό (όσο πάρει)
  • 1 κουταλιά του γλυκού κοφτό αλάτι
  • Ελαιόλαδο και αλεύρι για τα φύλλα
Εκτέλεση:
Για τη ζύμη της πίτας:
Σε ένα μεγάλο μπολ ή μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο. Προσθέτουμε το ξίδι, αλάτι, ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και λίγο λίγο προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, με απαλή υφή.
Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί το λιγότερο για 30 λεπτά.
Τη χωρίζουμε στα τέσσερα και ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο λεπτά φύλλα.
Για τη γέμιση:
Βάζουμε σε μπολ το πράσο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά και τα θρυμματισμένα τυριά.
Ρίχνουμε πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τα αυγά και το γάλα.
Λαδώνουμε μεγάλο ρηχό ταψί για πίτα.
Απλώνουμε το ένα φύλλο και το λαδώνουμε ραντίζοντάς το.
Έπειτα απλώνουμε και το 2ο φύλλο ελαφρώς σουρωμένο.
Βάζουμε τη γέμιση και απλώνουμε το 3ο φύλλο ελαφρώς σουρωμένο.
Λαδώνουμε ραντίζοντάς το. Απλώνουμε και το τελευταίο φύλλο.
Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες και χαράζουμε ελαφρά την πίτα.
Λαδώνουμε ραντίζοντάς με λάδι για να πάρει χρώμα στο ψήσιμο (σε κατάστημα που δούλευα πασπαλίζαμε αυγά χτυπημένα στο τελευταίο φύλλο).
Ψήνουμε την πίτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για 30 λεπτά, πρώτα στην κάτω αντίσταση και για άλλα περίπου 40 λεπτά πάνω κάτω, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά.
Για να είναι μαλακό το φύλλο, μπορείτε να την ραντίσετε με νερό μόλις βγει από τον φούρνο και να την καλύψετε με μια λεπτή πετσέτα για 10 λεπτά