Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2015

Hamburgers


Για τα ψωμάκια:

  • 500γρ αλεύρι 
  • 1 αυγό 
  • 10γρ αλάτι 
  • 45γρ βούτυρο 
  • 40γρ ζάχαρη 
  • 200ml νερό 
  • 35ml γάλα 
  • 1 μαγιά 
  • 1 αυγό λίγο νερό και λίγη ζάχαρη για να αλείψουμε. Και λίγο Σουσαμι για πασπαλισμα.

Εκτέλεση:

Ζυμωνουμε όλα τα υλικά μαζί (βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη κάνουμε μια λακουβιτσα και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά). Ζυμωνουμε καλά ώσπου να γίνει η ζύμη μαλακή και αφρατη. Την σκεπαζουμε καλά και την αφήνουμε μια ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκωσει. Μετά από μια ώρα πλαθουμε 9 μέτρια μπαλάκια. Αλοιφουμε με το αυγό το νερό και τη ζάχαρη, ρίχνουμε και λίγο σουσαμι από πάνω, τα ξανά σκεπαζουμε και τα αφήνουμε 20 λεπτά ακόμη για να φουσκωσουν. Ψήνουμε στους 180°C ώσπου να φουσκωσουν λίγο και να πάρουν χρώμα. 20-25' περίπου.

Για τα μπιφτεκια:

  • 800γρ κιμά αναμεικτο 
  • 1/4 πιπεριά κόκκινη πολύ ψιλλοκομενη 
  • 1 κρεμμυδακι φρέσκο πολύ ψιλλοκομενο
  • Αλάτι 
  • Πιπέρι 
  • Λίγο κιμυνο 
  • Λίγο λάδι 
  • Μισό καρότο τριμμένο 
  • Ρίγανη 
  • Μαιδανο 
  • 2 αυγά 
  • Φριγανια τριμμενη 
  • Και λίγο σπορελαιο για να αλείψουμε τα μπιφτέκια πριν τα ψησουμε για να μη κολλήσουν στην σχάρα.

Εκτέλεση:

Ψιλλοκοβουμε όλα τα λαχανικά (πολύ ψιλά με ένα μαχαίρι ή στο μούλτι αλλά να μη γίνουν σαν πολτός)
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά και ρίχνουμε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε καλα. Πλαθουμε τα μπιφτεκια είτε με το χέρι είτε με ένα εργαλείο για να πάρουν σχήμα. Αλοίφουμε με λίγο σπορελαιο και τα βάζουμε στη σχάρα, τα ψήνουμε ώσπου να πάρουν λίγο χρώμα και τα γυρίζουμε συνέχεια για να μην αρπάξουν. Τέλος κόβουμε το ψωμακι βάζουμε πράσινη σαλάτα ντομάτα αγγουρακι σε φέτες κέτσαπ Μουστάρδα κρεμμυδι και ότι άλλο θέλει ο καθενας. Ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.