Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2015

Shepherd's pie( πίτα του βοσκού)


Evi Spanopoulou

Υλικά για ένα ταψάκι περίπου 25x30
Για τον κιμά:

  •  Λίγο ελαιόλαδο, 
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένο, 
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 
  • 500 γραμ αρνίσιο κιμά(ή μοσχαρίσιο κιμά και ονομάζεται cottage pie-εγώ έβαλα 250 γραμ αρνίσιο και 250 γραμ μοσχαρίσιο),
  •  2 μεγάλα καρότα κομμένα σε κυβάκια, 
  • 1 φλυτζάνι αρακά,
  •  250 γραμ ντομάτα κονκασέ, 
  • λίγο κόκκινο κρασί, 
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
  •  2 κουταλιές της σούπας Worcestershire sauce,
  •  500ml ζωμό(ότι μας αρέσει), 
  • αποξηραμένα μυρωδικά(ρίγανη,θυμάρι,φασκόμηλο,δενδρολίβανο,δάφνη),αλάτι,μαύρο πιπέρι,
  •  λίγο κόκκινο
  •  καυτερό πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο και προσθέτουμε τον κιμά και το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να τσιγαριστεί ο κιμάς. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να μαγειρευτεί, σβήνουμε με το κρασί και τη Worcestershire sauce και στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό,τα καρότα, τη ντομάτα τα μυρωδικά και το αλατοπίπερο και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά μας. 5 λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε τον αρακά.
Για τον πουρέ: 6-7 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κυβακια, 20 γραμ βούτυρο, 100 ml γάλα, 1 κρόκος αυγού, αλάτι,πιπέρι,μια πρέζα μοσχοκάρυδο, τριμμένο τυρί.
Βάζουμε τις πατάτες να βράσουν σε αλατισμένο νερό. Όταν είναι έτοιμες τις κάνουμε πουρέ και προσθέτουμε όλα τα υλικά, εκτός από το τυρί.
Βάζουμε στο ταψάκι μας τον μαγειρεμένο κιμά, από πάνω στρώνουμε τον πουρέ και τέλος πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. Ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια του πουρέ. Αφήνουμε περίπου 15 λεπτά εκτός φούρνου πριν σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!!!