Κυριακή, 13 Μαρτίου 2016

ΤΥΡΟΨΩΜΟ


ΥΛΙΚΑ


  • 1 1/2 ποτήρι (νερού) νερό
  • 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1/2 κιλού περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουταλιές της σούπας πυρηνέλαιο ή σπορέλαιο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 200 γρ. φέτα
  • 100 γρ. γραβιέρα ή γκούντα (προαιρετικά)
  • ρίγανη. 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αδειάζουμε λίγο από το χλιαρό νερό σε ένα μικρό μπολάκι στο οποίο προσθέτουμε τη μαγιά και το 1/2 κουταλάκι ζάχαρη και αφού ανακατέψουμε περιμένουμε "ανεβεί" η μαγιά.
Το υπόλοιπο νερό το τοποθετούμε στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε για τη συνταγή μας και προσθέτουμε το αλάτι και το λάδι.
Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο -λίγο το αλεύρι καθώς και τη μαγιά που έχει ήδη ανεβεί, ανακατεύοντας συνεχώς προσπαθώντας να επιτύχουμε ένα ζυμάρι πολύ πολύ μαλακό που να κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε σκεπασμένο να ανεβεί για περίπου μια ώρα.
Μόλις είναι έτοιμο αδειάζουμε το υλικό σε δύο μακρόστενες φόρμες ή ένα στρόγγυλο ταψάκι (μεσαίο μέγεθος) το οποίο έχουμε αλείψει προηγουμένως με λίγο λάδι και προσθέτουμε τα 2/3 της ποσότητας τυριών. Διπλώνουμε το ζυμάρι ώστε να πάρει μέσα τα τυριά και το απλώνουμε ξανά στο ταψί ή στις φόρμες.
Πασπαλίζουμε από πάνω με τα υπόλοιπα τυριά που έχουμε κρατήσει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς για περίπου 30 -35 λεπτά ή ωσότου ροδίσει καλά.