Ταπετσαρίες Αυτοκινήτων Επίπλων Λάζαρος

Ταπετσαρίες Αυτοκινήτων Επίπλων Λάζαρος
ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΕΣ ΕΠΙΠΛΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΠΑΝΤΩΣ ΤΥΠΟΥ.ΤΕΝΤΕΣ & ΚΑΛΥΜΜΑΤΑ. ΤΗΛ. 6932663277

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

ΠΡΟΣΦΟΡΟ



Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Chef Alexios Nikoloutsopoulos



Συνταγή πρόσφορο με προζύμι
CHEF ALEXIOS NIKOLOUTSOPOULOS•
Συνταγή πρόσφορο με προζύμι. Συνταγή όπως γίνετε στο άγιο Όρος!! Για να φτιάξουμε πρόσφορο η πρόσφορα βασικά πρέπει να έχουμε σίγουρα μια ξύλινη σφραγίδα!!!
Προσοχή:Κυκλοφοροῦν στό ἐμπόριο σφραγῖδες μέ βλάσφημο ἐγχάρακτο μήνυμα. Προμηθεύεσθε πάντοτε ἐκκλησιαστικά εἴδη ἀπό φερέγγυες πηγές) η την αγοράζετε από το άγιο Όρος μέσω ιντερνέτ. (ἄν ἡ σφραγίδα εἶναι καινούργια, μία ἑβδομάδα πρὶν τὸ ζύμωμα, ζεσταίνουμε σὲ μπρίκι ἐλαιόλαδο. Ἀλείφουμε τή σφραγίδα καὶ τὴν τυλίγουμε μὲ μία πετσέτα. Τὴν ἀφήνουμε μία ἑβδομάδα νά πιεῖ τὸ λάδι. Ἔτσι δέν ἔχει φόβο νά σκάσει τὸ ξύλο. Δέν τὴν πλένουμε ποτέ. 2 τα ειδικά αλουμινένια ταψάκια θα τα βρείτε στα εκκλησιαστικά είδη νούμερο 18-20 συνήθως αυτά θέλουν οι ιερείς για να χωρεί το πρόσφορο στο αρτοφόριο πάνω στην αγία τράπεζα.. κάντε το μια μπάλα αφού το έχετε λίγο ζυμώσει κα το έχετε σφραγίσει με το μικρό πίσω μέρος της σφραγίδας και βάλτε το σε ένα μπολ στην συντήρηση για 1 εβδομάδα. Ποσότητα υλικών για ένα ταψάκι 18-20 cm


ΥΛΙΚΑ 

Τί χρειαζόμαστε γιά τὸ Πρόσφορο.
-400 γρ αλεύρι σκληρό (Μύλοι Αγίου Γεωργίου)
-200 γρμ προζύμι
-150 γρ νερό εμφιαλωμένο χλιαρό 30 (βαθμούς)
-1 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά
-1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Γνήσιο κερί για το Άλειμμα στο ταψί δεν βάζουμε ποτέ λάδι.
εάν δεν έχετε προζύμι έτοιμο, ανακατέψτε 100 γρ αλεύρι χωριάτικο και 100 γρ νερό, κάντε το μια μπάλα αφού το έχετε λίγο ζυμώσει κα το έχετε σφραγίσει με το μικρό πίσω μέρος της σφραγίδας και βάλτε το σε ένα μπολ στην συντήρηση για 1 εβδομάδα 10 μέρες.

Εκτέλεση συνταγής
Ἡ διαδικασία παρασκευῆς τοῦ προσφόρου.
Σε μια ανοξείδωτη λεκάνη ρίχνουμε το χλιαρό νερό δηλαδή τα 150ml Στην συνέχεια ρίχνουμε μέσα στο νερό σε μικρά κομμάτια το προζύμι το οποίο είχαμε φτιάξει πριν μια εβδομάδα και το είχαμε κρατήσει στο ψυγείο. *** το προζύμι το βγάζουμε από το ψυγείο 2 ώρες πριν ζυμώσουμε για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. ποτέ δεν το βάζουμε παγωμένο! Αφού έχουμε ρίξει το προζύμι ανακατεύουμε σιγά σιγά να πάρει χρώμα το νερό, προσθέτουμε το ένα κουταλάκι του γλυκού μαγιά και τα ανακατεύουμε όλα μαζί καλά και τα αφήνουμε λίγο στην άκρη για να δουλέψει η μαγιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά και ανακατεύοντας με μια ξύλινη η ανοξείδωτη κουτάλα, αν δούμε με το ανακάτεμα ότι χρειάζεται λίγο αλεύρι συμπληρώνουμε και αντίστοιχα αν χρειάζεται περισσότερο νερό. και τελευταία πάντα βάζουμε το αλάτι 1 κουταλάκι του γλυκού ,αυτό το κάνουμε διότι το αλάτι δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με την μαγιά γιατί θα την καταστρέψει και το ζυμάρι μας δεν θα φουσκώσει. Μετά αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μέσα στην λεκάνη για να αρχίσουμε να σχηματίζουμε μια ζυμαρενια μπάλα.
Τὸ πλάσιμο Αφού πλάσουμε για 3 λεπτά ρίχνουμε λίγο αλεύρι πάνω στο καθαρισμένο πάγκο μας και βγάζουμε το ζυμάρι έξω από την λεκάνη και συνεχίζουμε εκεί το ζύμωμα για άλλα 5 λεπτά. Μόλις το ζυμάρι είναι ελαστικό και δεν κολλά στις παλάμες μας και στα δάκτυλα μας τότε το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά αν κολλά συμπληρώνουμε αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αφού ξεκουραστεί το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε δυνατά με γροθιές για άλλα 5 λεπτά μόλις είναι έτοιμο και δεν κολλά στα χέρια μας και έχει γίνει ελαστικό του δίνουμε ένα κυκλικό σχήμα με τα χέρια μας η με τον μπλάστι και το τοποθετούμε στο ταψάκι μας το οποίο το έχουμε λαδώσει και αλευρώσει ελαφρώς σε όλη την επιφάνεια για να μην μας πιάσει κατά το ψήσιμο αλλά και για να βγει πολύ ποιο εύκολα από το ταψάκι
Τὸ σφράγισμα Μόλις το έχουμε τοποθετήσει στο ταψάκι αλευρώνουμε το ζυμαράκι από πάνω πολύ ελαφρώς!! και αλευρώνουμε και την ειδική σφραγίδα πρόσφορου από την μεγάλη πλευρά που είναι σκαλισμένα τα γράμματα. Αφού την έχουμε αλευρώσει την κτυπάμε δυνατά να φύγει όλο το αλεύρι Τοποθετούμε την σφραγίδα από την σωστή πλευρά και θέση και την πατάμε ίσια πάνω στο ζυμάρι με δύναμη και με τα δυο χέρια και την αφήνουμε για 3 λεπτά. Μετά από 3 λεπτά βγάζουμε την σφραγίδα με το ένα χέρι κρατάμε καλά το ταψάκι και με το δεξί πιάνουμε και βγάζουμε την σφραγίδα. Στην συνέχεια με ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκια κάνουμε 12 τρύπες πάνω στο ζυμάρι έξω από το αποτύπωμα της σφραγίδας γύρω γύρω. φροντίζοντας αὐτό νά φθάσει βαθιὰ μέχρι τὸ ταψί, ὥστε νά μπορεῖ νά βγαίνει ὅλος ὁ ἀέρας. Προσοχὴ νά μὴν τρυπήσουμε κοντὰ στόν Ἀμνό, ἀλλὰ ἔξω, γύρω ἀπό τή σφραγίδα, στίς ἄκρες τοῦ σταυροῦ. Οι 12 τρύπες είναι για να βγει ο αέρας όταν φουσκώνει και κατά την διάρκεια του ψησίματος Κι αὐτὸ γιατὶ,ἀργότερα, ὅταν τὸ πρόσφορο ζεσταθεῖ στό φοῦρνο, ὁ ἀέρας θὰ προσπαθήσει νά βγεῖ ἐπάνω καὶ θὰ χαλάσει τή σφραγίδα. αλλά επίσης οι τρύπες που κάνουμε συμβολίζουν και τους 12 αποστόλους της εκκλησίας μας.
Τὸ φούσκωμα Αφού έχουμε τελειώσει με τις τρύπες και την σφραγίδα τοποθετούμε το ταψάκι μας σε ζεστό μέρος και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και μετά με μια κουβέρτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες, που και που του ρίχνουμε και καμιά ματιά διότι δεν θέλουμε το φούσκωμα να ξεπεράσει την επιφάνεια του ταψιού λίγο πριν το χείλος. Το χειμώνα χρειαζόμαστε περισσότερη ώρα λόγο κρύου το καλοκαίρι λιγότερο χρόνο λόγο ζέστης.
Τὸ ψήσιμο Προθερμαίνουμε τον φούρνο για 15 λεπτά στους 200 βαθμούς σταυρώνουμε το ταψάκι 3 φορές και το τοποθετούμε στο φούρνο μετά από 20 λεπτά κατεβάζουμε την θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 1 ώρα και 5 λεπτά στο πάνω κάτω η αντίσταση του φούρνου, Τὸ σκεπάζουμε μὲ χαρτοπετσέτα ἢ ἀλουμινόχαρτο, ἄν χρειασθεῖ, καὶ τὸ παρακολουθοῦμε. Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε λίγο μέσα στο φούρνο να πάρει την φωτιά του ύστερα πάλι το αφήνουμε λίγο πάλι έξω και μετά το βγάζουμε από το ταψί και το τοποθετούμε και το σκεπάζουμε με δυο άσπρες καθαρές πετσέτες υφασμάτινες, το πρόσφορο το κλείνουμε ερμητικά σε μια σακούλα και το αφήνουμε μέχρι να κρυώσει τελείως, ώστε να μαλακώσει από τους υδρατμούς του. Τό πρόσφορο πρέπει νά εἶναι ζυμωμένο τουλάχιστον 24 ὧρες πρίν ἀπό τήν Προσκομιδή, γιατί ἄν εἶναι πολύ μαλακό, ὁ ἱερεύς δυσκολεύεται κατά τή μνημόνευση νά βγάλει τίς μερίδες.
Τὸ πρόσφορο Γιά τήν τέλεση τῆς Θείας Λειτουργίας, εἶναι ἀπαραίτητο τὸ πρόσφορο. Ἀπὸ τὸ πρόσφοροὁ ἱερεὺς θὰ βγάλει, κατά τήν Προσκομιδή, τὸ μέρος ἐκεῖνο πού θὰ γίνει τὸ Τίμιο Σῶμα τοῦ Κυρίου, τὸν «Ἀμνό», ἀλλὰ καὶ τὶς μερίδες τῆς Θεοτόκου, τῶν Ἁγίων καὶτῶν δικῶν μας ὀνομάτων (ζώντων καὶ κεκοιμημένων), πού θὰ μνημονευθοῦν. Γιά νά γίνει ὅμως τὸ πρόσφορὸ μας εὐπρόσδεκτο καὶ ἀπὸ τὸν Κύριο, πρέπει νά ἔχουμε καθαρότητα ψυχῆς καὶ σώματος μὲ νηστεία, προσευχή καὶ ἐγκράτεια. Δέν μποροῦμενά ζυμώνουμε πρόσφορα καί νά τά πηγαίνουμε νά λειτουργηθοῦν καί οἱ ἴδιοι νά μένουμε ἀμέτοχοι τοῦ Μυστηρίου, ἀνεξομολόγητοι καί ἀκοινώνητοι. Αὐτός πούζυμώνει, ὀφείλει νά φροντίσει καὶ γιά τή δική του σωματικὴ καὶ ψυχικὴ προετοιμασία. Δηλαδὴ νά ἔχει χριστιανικό βίο. Πρί νἀ ρχίσει τό ζύμωμα νά προσεύχεται, ζητώντας ἀπό τόν Θεό νά εὐλογήσει τό ἔργο του(στό τέλος τοῦ κειμένου ἐπισυνάπτουμε ἕνα τύπο προσευχῆς γιά τόν ζυμωτή). Κατά τή διάρκεια ἐπίσης τοῦ ζυμώματος, ἀσκεῖ ἰδιαίτερα, τὴν προσευχή (λέγοντας τούς χαιρετισμοὺς στήν Παναγία ἢ παρακλήσεις, ἢ τὴν Εὐχὴ. Ὅλα αὐτὰ εἶναι πολὺ σημαντικὸ νά συνοδεύουν τὴν παρασκευὴ τοῦ προσφόρου, πού πρόκειται νά χρησιμοποιηθεῖ γιά τὸν πιὸ ἱερὸ σκοπό, νά γίνει Σῶμα Χριστοῦ. Ἰδιαίτερα ἐπίσης, πρέπει νά προσέξουμε τήν προετοιμασία τοῦ χώρου, στόν ὁποῖο θὰπαρασκευάσουμε τὸ πρόσφορο. Φροντίζουμε, δηλαδή, νά εἶναι πάντα καθαρός καί τακτοποιημένος. Ἀνάβουμε καντήλι ἢ κερὶ καὶ θυμιατὸ. Ἐπίσης, τὰ σκεύη πού θὰχρησιμοποιήσουμε γιά τὸ σκοπὸ αὐτό, νά εἶναι καθαρὰ καὶ νά ἐξυπηρετοῦν μόνο τήνπαρασκευή τοῦ προσφόρου καὶ καμιὰ ἄλλη οἰκιακὴ ἀνάγκη. Τὸ ἀλεύρι νά εἶναι ἀρίστης ποιότητος, εἰδικὰ ξεχωρισμένο γιά τά πρόσφορα.
Προσευχή προσφόρου: Κύριε Σὲ εὐχαριστῶ γι᾿ αὐτὴν τὴν ἅγια ὥρα, ποὺ μὲτὰ ἁμαρτωλά μου χέρια μὲ ἀξιώνεις νὰ ζυμώνω τὰ Πανάχραντα Δῶρα τῆς ἀγάπης Σου.Σὲ παρακαλῶ κατάπεμψε τὸ Πανάγιό Σου Πνεῦμα ποὺ εὐλογεῖ ὅλα τὰ Μυστήρια τῆς Ἐκκλησίας,νὰ εὐλογήσει καὶ τοῦτα τὰ Δῶρα γιὰ νὰ γίνουν καλὰ καὶ εὐπρόσδεκτα στὸ Ἅγιό Σουθυσιαστήριο. Καὶ σὲ παρακαλῶ νὰ τὰ δεχθῇς ὅπως ἐδέχθης τὴ θυσία τοῦ Ἄβελ, τὴδοξολογία τῶν Ποιμένων, τὰ δῶρα τῶν Μάγων, τὰ δάκρυα τοῦ Πέτρου, καὶ τοῦ Ληστοῦτὴν μετάνοιαν. Καὶ ἂς μὲ ἀξιώνεις νὰ σοῦ τὰ προσφέρω πάντοτε εὐσυνείδητα. Ἀμήν. Δι᾿ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν, Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, ὁ Θεὸς ἡμῶν, ἐλέησον ἡμᾶς.Ἀμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κρυδόπιτα

Υλικά  6 αυγά 220 γραμμάρια γιαούρτι αγελάδος πλήρες 500 γραμμάρια ζάχαρη 150 ml ηλιέλαιο 25 γραμμάρια κανέλα 1 πρέζα μοσχοκάρυδο 1/2 κουταλ...