Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ






ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΜΛΙΔΟΥ



ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

  • 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
  • 1κ.γ. αλατι
  • 200 γρ.βούτυρο σε μικρα κομμάτια
  • 4 κουτ.σούπας κρύο νερό.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 βανίλια
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 2 κοτ.σουπας βούτυρο
  • 1 πορτοκάλι(το ξύσμα του)κανέλα και ζάχαρη ανακατεμένες.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη.Προσθέτουμε το αλάτι και το βούτυρο.Τρίβουμε με τις παλάμες μας το μείγμα και ραντίζουμε κάθε τόσο με κρύο νερό μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη, με την όποια φτιάχνουμε μια μπάλα.Αφήνουμε να σταθεί για μια ώρα.
Την ανοίγουμε σε δυο φύλλα 25 εκ.

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

Ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά,τη βανίλια και το ξύσμα.Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει.Ρίχνουμε το βούτυρο αναμιγνύοντας καλά.Βουτυρώνουμε ένα σκεύος 25 εκ. και απλώνουμε το ένα φύλλο.

Αδειάζουμε μέσα την κρέμα και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο.Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει.Βγάζουμε και πασπαλίζουμε αμέσως με μπόλικη κανέλα και άχνη.Σερβίρεται ζέστη.

(Όταν ανοίγετε το φύλλο ,για να μην σας κολλάει ρίχνετε μπόλικο αλεύρι)

(Εδω έβαλα χοντρο σιμιγδάλι και δεν ειναι το ιδιο αποτέλεσμα ....προτείνω μονο με ψιλο σιμιγδάλι)