Η λαχανίδα, ένα λαχανικό από τα παλιά επανέρχεται στο προσκήνιο για να μας κλέψει τις εντυπώσεις από την μεγάλη θρεπτική αξία της. Για ποιο λόγο μπορούμε λοιπόν να καταναλώσουμε λαχανίδα;
Δίνει πάνω από το 100% σε βιταμίνες Α, C, B6, απαραίτητες για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, προστατεύοντας από ιώσεις.
Περιέχει τη λιποδιαλυτή βιταμίνη Κ, που βοηθά στην πήξη του αίματος και στην υγεία των οστών.
Περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες από μέταλλα όπως φωσφόρο, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο και μαγνήσιο, που είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό και αποτελεί μια από τις καλύτερες φυτικές πηγές ασβεστίου.
Περιέχει άλφα-λινολενικό οξύ, ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ. Αν και η λαχανίδα έχει πολύ λιγότερα ωμέγα-3 από τα ψάρια, είναι ένας εναλλακτικός τρόπος για να λάβετε κάποια ποσότητα από αυτό το καλό λίπος στη διατροφή σας.
Είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών φυτοθρεπτικών συστατικών, όπως η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και το β-καροτένιο, που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου, καθώς και στη καλή υγεία των ματιών.
Περιέχει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, που βοηθούν στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Η θερμιδική της αξία είναι ιδιαίτερα χαμηλή- ένα φλιτζάνι από φύλλα λαχανίδας περιέχει μόνο 36 θερμίδες.
Μπορείτε να την καταναλώσετε και αποξηραμένη.
Έχετε τη δυνατότητα να φτιάξετε μια πίτα με αυτήν, όπως μας την έφτιαχνε η γιαγιά μας!
Μπορείτε να την καλλιεργήσετε και μόνοι σας, ακόμη και στο ηλιόλουστο μπαλκόνι σας.
ΠΗΓΗ-ΕΔΩ
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ
Maria Kyrimlidou
ΥΛΙΚΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- 500 gr. λαχανίδες
- 1 φλιτζάνι κορκότο ή πλιγούρι ή νερό
- 3 φλ. νερό χλιαρό.
- 1 φλ.χυμό ντομάτας
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- μαϊντανό
- αλάτι,πιπέρι,κολιανδρο,σκόρδο.
- λίγο λάδι για σοτάρισμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι,προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας.
- Πλένουμε καλά το κορκοτο όπως πλένουμε το ρύζι και προσθέτουμε μέσα στο κρεμμύδι με την σάλτσα μαζί και με 3 ποτήρια νερό χλιαρό.(σε αυτό το σημείο μπορείτε πρώτα να βάλετε τα 2 ποτήρια νερό και να δείτε πόσο ζουμερό το θέλετε και αν χρειαστεί να βαλετε και άλλο νεράκι)
- Αφήνουμε να μαλακώσει και να φουσκώσει σε σιγανή φωτιά.
- Έπειτα ρίχνουμε και ανακατεύουμε τις πλημενες μας λαχανίδες μαζί με τα μπαχαρικά.
- Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαραθούν οι λαχανίδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου