Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015

Γιαννιώτικο σιροπιαστό



Maria Kyrimlidou
Τι χρειαζόμαστε:


  • 1 Πακέτο Κανταίφι 450 γραμ. (το μώβ) 
  • 1 Πακέτο φύλλα Κανάκι 450 γραμ.(το κίτρινο) 
  • 500 κιλό βούτυρο 
  • Για την γέμιση 
  • 400 γραμ. καρύδια κοπανισμένα 
  • 200 γραμ. φουντούκια τριμένα (σκόνη) 
  • 200 γραμ. αμύγδαλα τριμένα (σκόνη) 
  • 2 Κουταλίες ζάχαρη 
  • 2 Κουταλιές φρυγανιά 
  • 3 Βανίλιες 
  • 2 Κουταλάκια κανέλα 
  • Για το σιρόπι 
  • 4 φλιτζάνια ζάχαρη 
  • 6 φλιτζάνια νερό 
  • 200 γραμ. γλυκόζη 
  • 2 Βανίλιες 
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού

Πως το κάνουμε:
Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι,βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 15 λεπτά,εκτός τον χυμό λεμονιού. Μόλις βράσει το σιρόπι αποσύρουμε απο την φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει.
Παίρνουμε μια μεγάλη λεκάνη και ξεμαλιάζουμε το κανταίφι.
Φτιάχνουμε την γέμιση για το Γιαννιώτικο προσθέτοντας όλα τα υλικά μαζί και τα ανακατέυουμε μέσα σε μια λεκάνη.
Παίρνουμε 2 ή 3 φύλλα μαζί και τα βουτυρόνουμε ελαφρώς με ένα πινέλο και βάζουμε στην άκρη του φύλλου απο την στενή πλευρά το κανταίφι.
Πάνω απο το κανταίφι ρίχνουμε την γέμιση για το Γιαννιώτικο και τυλίγουμε σε ρολό, προσεκτικά απο την στενή πλευρά του φύλλου.
Φτιάχνουμε ένα στενόμακρο ρολό και κόβουμε σε 3 ή 4 ίσα κομμάτια και τα βάζουμε μέσα σε βουτυρωμένο ταψί,δίχως να ακουμπάνε μεταξύ τους.
Βουτυρώνουμε απο επάνω με μπόλικο βούτυρο το Γιαννιώτικο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 μέχρι να ροδίσουν, περίπου 1 ώρα.
Βγάζουμε το γλυκό απο τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρός.Ρίχνουμε το χλιαρό σιρόπι πάνω στο χλιαρό γλυκό και αφήνουμε να σοροπιαστή,για 15 λεπτά.
Έπειτα τα γυρνάμε 15 λεπτά απο την άλλη πλευρά,για να σοροπιαστούν και απο τις 2 πλευρές.
Όταν περάσει το 15 λεπτό,τότε τα γυρνάμε στην σωστή πλευρά και αφήνουμε να ρουφίξουν όλο το σιρόπι.Τα συντηρούμε εκτός ψυγείου.Καλή επιτυχία