ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΜΛΙΔΟΥ
- 1 πακέτο μακαρόνια της αρεσκείας σας
- ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ Bolognese
- (για 3 κιλά σάλτσα περίπου)
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 5-6 κ.σ. λάδι
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 3 μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα στο mixer (μικρά κομματάκια –όχι χυμός)
- 5 κ.σ. παντσέτα ή μπέικον (όχι καπνιστό) πολύ ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- 3 μπαστουνάκια σέλερι ψιλοκομμένα (στο χέρι)
- 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες ή ψιλοκομμένες
- 450 ml κόκκινο κρασί
- 450 ml γάλα
- 3 κουτιά κομματάκια ντομάτα
- 3 κ.σ. ντομάτα πελτέ (προαιρετικά)
- 1-2 μπαστουνάκια κανέλα (προαιρετικά)
- 6-8 μπαχάρια (προαιρετικά)
- 2-3 φύλλα δάφνη
- 1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι (τα φύλλα) ή ανάλογο ξερό
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ετοιμάζετε τη σάλτσα Bolognese
- Ζεσταίνετε το λάδι με το βούτυρο σε μεγάλη κατσαρόλα.
- Ρίχνετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλερι.
- Μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συχνά για 10 λεπτά περίπου, να μαλακώσουν τα υλικά χωρίς να πάρουν χρώμα.
- Προσθέτετε τον κιμά .
- Μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι το κρέας να αλλάξει χρώμα, ενώ ταυτόχρονα με ξύλινη κουτάλα διαλύετε τα μπαλάκια του κιμά που γίνονται.
- Ρίχνετε το κρασί, τη δάφνη, το θυμάρι, την κανέλα και τα μπαχάρια και ανακατεύετε μέχρι το κρασί να εξατμιστεί.
- Ρίχνετε το γάλα και κάνετε το ίδιο για να εξατμιστεί κι αυτό.
- Προσθέτετε τη ντομάτα και τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε.
- Χαμηλώνετε τη φωτιά εντελώς και σιγομαγειρεύετε χωρίς καπάκι (θα πρέπει να μην βράζει) για τουλάχιστον 2 ώρες.
- Ελέγξτε πάλι στο τέλος το αλάτι και το πιπέρι.
Σημείωση: Είναι σημαντικό η φωτιά να είναι πραγματικά η ελάχιστη. Εγώ βάζω τη σίτα στο ελάχιστο της φλόγας για να την κόβει κι άλλο και μαγειρεύω για 3 ½ -4 ώρες.
- 1 πακέτο μακαρόνια της αρεσκείας σας
- ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ Bolognese
- (για 3 κιλά σάλτσα περίπου)
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 5-6 κ.σ. λάδι
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 3 μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα στο mixer (μικρά κομματάκια –όχι χυμός)
- 5 κ.σ. παντσέτα ή μπέικον (όχι καπνιστό) πολύ ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- 3 μπαστουνάκια σέλερι ψιλοκομμένα (στο χέρι)
- 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες ή ψιλοκομμένες
- 450 ml κόκκινο κρασί
- 450 ml γάλα
- 3 κουτιά κομματάκια ντομάτα
- 3 κ.σ. ντομάτα πελτέ (προαιρετικά)
- 1-2 μπαστουνάκια κανέλα (προαιρετικά)
- 6-8 μπαχάρια (προαιρετικά)
- 2-3 φύλλα δάφνη
- 1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι (τα φύλλα) ή ανάλογο ξερό
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου