Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015

ΣΑΡΑΓΛΙ




Aspoula Xanthia

Για τα σαραγλί

  • 350 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 1/4 κ.γ γαρίφαλο τριμμένο
  • 1/2 κ.γ. κανέλα τριμμένη
  • 200 γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 1 συσκευασία φύλλο Βηρυτού
Για το σιρόπι
  • 1/2 λεμόνι
  • 1 στικ κανέλας
  • 5-6 ολόκληρα γαρύφαλλα
  • 300 γρ. νερό
  • 500 γρ. ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι και μόλις βράσει, αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς. Χτυπάμε στο μούλτι τα φιστίκια, την κανέλα και τα γαρύφαλλα. Βρέχουμε μια πετσέτα με λίγο νερό και την βάζουμε πάνω από τα φύλλα. Ρίχνουμε με το πινέλο λίγο βούτυρο πάνω σε ένα φύλλο. Βάζουμε 2 καλαμάκια το ένα μέσα στο άλλο και διπλώνουμε το φύλλο στα δύο, με τα καλαμάκια στη μέση. Ραντίζουμε με λίγο ακόμη βούτυρο και ρίχνουμε λίγη γέμιση. Τυλίγουμε με τα καλαμάκια, χωρίς όμως να το σφίξουμε πολύ. Σουρώνουμε προς τη μέση το ρολό, πιέζοντας και από τις δυο πλευρές. Αφού σφίξουμε καλά, αφαιρούμε τα καλαμάκια από τις 2 πλευρές και βάζουμε το ρολάκι στο ταψί, το οποίο έχουμε αλείψει με βούτυρο. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. Βουτυρώνουμε και ανάμεσα στα ρολά, ώστε να γίνουν τραγανά με το ψήσιμο. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς, για τουλάχιστον μια ώρα. Βγάζουμε το σαραγλί από τον φούρνο και όσο είναι ζεστό, ρίχνουμε το κρύο σιρόπι. Σερβίρουμε με τα φιστίκια.

ΠΗΓΗΕΔΩ