Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016

Ψωμάκι,Ελιοτυροψωμο,Πιτουλιτσκες (τηγανίτες)




Elena Verikouki-Vakirli
Καλημερα κοριτσια!
Μόλις τελείωσα οποτε κοπιάστε για πρωινό με φρέσκο ψωμάκι, ελιοτυροψωμο και πιτουλιτσκες (οπως τις έλεγε η γιαγιά μου)!



Ψωμάκι
  • 3 κούπες αλεύρι
  • 1 κούπα νερο
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1/2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.σ. αλατι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
Λιώνω την μαγιά με την ζάχαρη στο χλιαρό νερο και αφήνω για 10 λεπτα να κανει φουσκάλες.
Ανακατεύω το αλατι μεσα στο αλεύρι, προσθέτω την μαγιά και το λάδι και ζυμώνω καλα.
Αφήνω να φουσκώσει για 30 λεπτα, χωρίζω την ζύμη στα δυο και πλάθω τα φραντζόλακια.
Ψήνω στους 190 βαθμούς, αντιστάσεις για περίπου 45 λεπτα (ανάλογα με τον φούρνο)
Ελιοτυροψωμο
Ιδια ζύμη με το ψωμάκι, απλα ανοίγω τα ζυμαρακια σε δυο χοντρά φύλλα, πασπαλισω με τυρί τριμμένο και ψιλοκομμένες ελιές και τυλίγω σε ρόλο!

Πιτουλιτσκες (τηγανίτες)
  • 400 γρ. αλεύρι
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν
  • 1/2 κ.γ. αλατι & ζάχαρη
  • 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 300 γρ. χοντροτριμμένο φέτα
  • νερο οσο χρειαστεί να γινει ένας πολυ παχύ ρευστός χυλός

Τηγανίζω σε μέτρια προς δυνατή φωτια