Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2016

ΜΠΟΡΣ

Μπορς –η πιο διάσημη σούπα της Ρωσίας. Κόκκινη και πολύ χορταστική, συνδυάζεται τέλεια με σμετάνα (ρωσικό γιαούρτι).  Στη Ρωσία λένε ότι όποιος μπορεί να μαγειρέψει καλό μπορς, μπορεί να μαγειρέψει τα πάντα.

Υλικά

  • ½ κιλό μοσχαράκι με κόκαλο
  • 2 λίτρα νερό
  • 1 κρεμμύδι ξερό και πράσινο 
  • 1 καρότο
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 παντζάρι μέτριο(προαιρετικά)
  • 2 μέτριες πατάτες
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη ντομάτα
  • ½ λάχανο μικρό
  • Μαϊντανός
  • Αλάτι
  • 2-3 φύλλα μικρά δάφνης 
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι

Εκτέλεση
Βράζουμε το κρέας για δύο ώρες περίπου σε δυο λίτρα νερό. Κατά τη διάρκεια του βρασμού αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια του ζωμού. Αφαιρούμε το κρέας από το νερό και το αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους και τις ρίχνουμε στο ζωμό.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το καρότο, και το παντζάρι, την πράσινη πιπεριά και το λάχανο. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το παντζάρι, ελαφρά σε λίγο ελαιόλαδο και μετά προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για ένα λεπτό και την ρίχνουμε στο ζωμό. Στο ζωμό βάζουμε επίσης τα μπαχαρικά , την πράσινη πιπεριά και το λάχανο. Κόβουμε το κρέας σε ότι μέγεθος θέλουμε και το ρίχνουμε στο ζωμό. Ανακατεύουμε. Αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις και ρίχνουμε το μαϊντανό  αφού τα ψιλοκόψουμε. Ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά. Το αφήνουμε στην άκρη για κανένα δεκάλεπτο και σερβίρουμε με γιαούρτι η και σκέτο.