Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016

ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΜΗΛΑ

   

ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΛΗ ΜΑΣ  ΤΗΝ -Γιάννα Γιάννης

ΥΛΙΚΑ


  • 1 κούπα σπορέλαιο ή 3/4 σπορέλαιο, 1/4 μαργαρίνη
  • 1 2/3 κούπας σιμιγδάλι χονδρό
  • 4 κούπες νερό
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 κούπα ινδοκάρυδο
  • 3 μήλα σε κύβους
  • 1/2 κούπα χοντροκομμένα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
  • 1/2 κούπα σταφίδες μουλιασμένες σε κονιάκ
  • 1/2 κούπα ψιλοκομμένα αποξηραμένα δαμάσκηνα
  • 1/2 κούπα ψιλοκομμένα αποξηραμένα βερίκοκα
  • 2 βανίλιες
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 2 αστεράκια αστεροειδή γλυκάνισο
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τα μυρωδικά για 5 λεπτά προσθέτουμε τα μήλα και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Αφαιρούμε το ξύλο κανέλας τη φλούδα λεμονιού και τον γλυκάνισο απ το σιρόπι
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι ή το λάδι και τη μαργαρίνη και προσθέτουμε το σιμιγδάλι και τα αμύγδαλα καβουρδίζοντας τα όσο θέλουμε. (Εγώ για να μη γίνει βαρύς ο χαλβάς το καβουρδίζω ελάχιστα).
Προσθέτουμε το σιρόπι και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα και την ινδική καρύδα
Μόλις ξεκολλάει απ τα τοιχώματα τον φορμάρουμε.