Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016

ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΟ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ


Τι χρειαζόμαστε:
ΠΗΓΗ-ΕΔΩ



  • 1 κούπα χλιαρό νερό
  • 3 κουταλιές γάλα νουνού
  • 40 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 1 κουταλιά μέλι
  • 3 κουταλιές ζάχαρη
  • 3,5 κούπες αλεύρι για τσουρέκια
  • 2 κουταλιές μαργαρίνη
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • σταφίδες μαύρες ή ξανθές
  • μια τσιμπιά κανέλα (προαιρετικά)
  • 1 κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό για επικάλυψη
  • σουσάμι (προαιρετικά)


Πώς το κάνουμε:
Σε ενα τάπερ που κλείνει βάλτε το χλιαρό νερό, ρίξτε τη μαγιά και δυαλύστε τη καλά, προσθέστε τη ζάχαρη, το μέλι, το γάλα, ανακτέψτε λιγάκι και κλείστε με το καπάκι και αφήστε το σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά μεχρι να αφρίσει .
Σε ενα βαθύ μπώλ ρίξτε το αλεύρι, τη μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου, το αλάτι και ανακατέψτε με τα χέρια λίγο να γίνουν σαν τρίμματα.
Προσθέστε το χυλό της μαγιάς και ζυμώστε ελαφρά.
Αναποδογυρίστε τη ζύμη σας σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και δουλέψτε την λίγο κάνοντας την σαν μια μπάλα.
Βάλτε την μπάλα ζύμης μέσα στο μπόλ και αφήστε τη σκεπασμένη 1 ωρα να φουσκώσει και μετά αναποδογυρίστετην πάλι σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και ρίξετε μέσα τις σταφίδες, φροντίζοντας να ζυμωθούν και να ενωθούν καλά μέσα στη ζύμη.
Κάντε ενα μπαστούνι την ζύμη σας και κόψτε μέτρια κομμάτια και πλάστε τα σαν μικρά ψωμάκια και τοποθετήστε τα σε ταψάκι ή σε μακρόστενο φορμάκι που εχετε στρώσει λαδόκολα.
Αφήστε τα σε ζεστό μέρος σκεπασμένα πάνω απο 1 ωρα να φουσκώσουν καλά και πριν τα βάλετε για ψήσιμο αλείψτετα με προσοχή με τη βοήθεια ενός πινέλου με τον αραιωμένο κρόκο και το σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο και προσέχουμε μέχρι να ψηθούν μην μας αρπάξουν χρώμα πολυ απο επάνω.