Απο την ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΜΛΙΔΟΥ
Υλικα
- 2 αυγά
- 1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλιτζ. ζάχαρη.
- 3 κ.σ. κακάο σε σκόνη
- 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γλ. εσάνς βανίλιας
- 1/2 φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 1 φλιτζ. γιαούρτι με πλήρη λιπαρά
- 1 φλιτζ. σπορέλαιο
- 1/2 φλιτζ. καρυδόψιχα ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- 2 φλιτζ. νερό
- 3 φλιτζ. ζαχαρη.
- 1/2 φλιτζ. χυμός πορτοκαλιού
- 400 γρ. κρέμα γάλακτος
- 320 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Με μίξερ χειρός χτυπάμε τα αβγά μέχρι να αφρατέψουν.
- Σε μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, τη βανίλια, τη φρυγανιά, την κανέλα και τα καρύδια.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι και το σπορέλαιο και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε τα αβγά (που έχουν αφρατέψει) και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε αλευρωμένο και βουτυρωμένο μεσαίο ταψί και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 30 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά εσωτερικά.
- Αφού βγάλουμε από τον φούρνο την καρυδόπιτα και την αφήσουμε να κρυώσει, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
- Σε κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε το νερό μαζί με 3 φλιτζάνια ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού.
- Αφήνουμε μέχρι να πάρουν βράση και να δέσει ελαφρώς το σιρόπι, για 5-7 λεπτά.
- Περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι την κρύα καρυδόπιτα μέσα στο ταψί και αφήνουμε να το απορροφήσει.
- Παράλληλα ετοιμάζουμε την επικάλυψη σοκολάτας.
- Σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος.
- Δεν θέλουμε να βράσει.
- Όταν ζεσταθεί αρκετά, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα.
- Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Επικαλύπτουμε την καρυδόπιτα με τη γκανάς σοκολάτας και αφήνουμε να σταθεροποιηθεί για 30 λεπτά.
- Σερβίρουμε σε κομμάτια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου