Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016

Πιροσκι νηστίσιμα


      ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΜΛΙΔΟΥ
    ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

  • 850 γρ. αλεύρι
  • 1 1/2 φακελάκι μαγιά
  • 2 ποτήρια χλιαρό νερό (εδώ προσέχουμε στο ζύμωμα,μπορεί να χρειαστεί λίγο λιγότερο)
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 /2 φλυτζανι ελαιόλαδο
  • 1 κουτ.γλυκου ξύδι.

    ΓΕΜΙΣΗ
  • 800 - 900 γραμ. πατάτες
  •  2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 - 3 κουτ.γλυκου κάρυ
  • ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
  • αλάτι ,πιπερι

Πρωτα ετοιμάζουμε την γέμιση 
Σ' ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4' - 5', μέχρι να γυαλίσει.Προσθέτουμε στο κρεμμύδι στις βρασμένες και λιωμένες πατάτες, αλάτι, πιπέρι,κάρυ, ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά, κι αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη για 30' περίπου, να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε την ζύμη.
Σε χλιαρό νερό διαλύουμε την μαγιά .
Ρίχνουμε υπολοιπα υλικά  και ανακατευουμε.(η ζύμη μας πρέπει να μην κολλάει στα χέρια...εδω προσέξτε την ποσοτητα του νερού και του αλευριού...μπορεί να χρειαστεί λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο)
Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί.
Αφού φουσκώσει παίρνουμε ένα μπαλάκι σε μέγεθος καρυδιού και το ανοίγουμε σε στρόγγυλο λεπτό φύλλο.Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο. Κλείνουμε τις άκρες.
Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.(μυστικό,πρωτα βάζουμε την μεριά που έχει το δίπλωμα το πιτακι μας και μετά το γυρίζουμε απο την άλλη,έτσι δεν θα μας ανοίξουν )
Τα τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τα λάδια.