Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2016

ΣΑΛΙΓΚΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΚΑΝΕΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΑ




ΑΠΟ ΤΗΝ
Maria Kyrimlidou


Υλικά για 2 ταψια
  • 500 ml γάλα
  • 150 γραμ. μαργαρίνη ή βουτυρο 
  • 2 φακελάκι μαγιά
  • 1 /2 φλιτζάνι ζάχαρη 
  • δυο πρέζες αλάτι
  • 2 βανιλιες
  • 1 κιλο περπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις


Γέμιση

  • 100 γρμ βούτυρο( για άλειμμα) 
  • 1 φλιτζάνι καστανη ζάχαρη
  • 4 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
  • 1 αυγό για άλειμμα 
  • σταφίδες (προαιρετικά )
  • καστανη  ζάχαρη για επικάλυψη

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το γάλα μέσα σε ένα κατσαρολάκι και ρίχνουμε την μαργαρίνη.

( Το γάλα,να ειναι χλιαρό). 
Ρίχνουμε μέσα την ζάχαρη και την διαλύουμε καλά. 
Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε την μαγιά
  ( προσοχη το γαλα να μην ειναι ζεστο )και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε παλι.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε. 
Η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.
 Την αφήνουμε  να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου.
 Λιώνουμε το βούτυρο (θα τοχρειαστούμε για να αλείψουμε τα φύλλα)
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την ζάχαρη με την κανέλα. (Αν θέλετε μπορείτε να ανακατέψετε το μέλι με το βούτυρο και την κανελα)
Απλώνουμε την ζύμη μας με πλάστη σε σχήμα παραλληλόγραμμο.
Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με το πινέλο το λιωμένο βούτυρο, πασπαλίζουμε από άκρη σε άκρη την κανέλα με την ζάχαρη και αν θέλουμε βάζουμε και τις σταφίδες.(εγώ έβαλα και τα δυο)
Τυλίγουμε την ζύμη σε μακρόστενο ρολό.
Την κόβουμε ανά 2 cm σε φέτες και τις τοποθετούμε σε λαδόκολλα μέσα στο ταψί σε απόσταση μεταξύ τους επειδή φουσκώνουν. Τα αφήνουμε άλλη μισή ώρα να ξεκουραστούν.
Χτυπάμε το αυγό και τα αλείφουμε με ένα πινελάκι.Ραντίζουμε με την καστανή ζάχαρη.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου(μέχρι να ροδίσουν)στους 200 βαθμούς.