Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

ΛΑΓΑΝΕΣ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ Ή ΛΑΔΙ.


Αυτην την υπεροχη συνταγη μας την εδωσε ο 
Αθανάσιος Γεώργιος Τσομπανίδης
ΛΑΓΑΝΕΣ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ Ή ΛΑΔΙ.
Υλικά:
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • 2 φακελ. μαγιά ξερή
  • 2 και 1/2 νεροπότηρα χλιαρό νερό
  • 2 κοφτά κουτ.γλ. αλάτι
  • 3 κουτ. σουπ. ταχίνι ή ελαιόλαδο 
  • 1 κουτ. γλυκ. ζάχαρη
  • Για την επάλειψη:
  • 3 κουτ. σούπ. νερό
  • 1 κουτ. γλυκ. ταχίνι ή λάδι 
  • 1 γεμάτο κουτ. γλυκ. ντοματοπελτέ ή κέτσαπ
  • Σουσάμι.
Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε την ζύμη με το αλεύρι, το νερό, το ταχίνι, την μαγιά, το αλάτι και την ζάχαρη. Σκεπάζουμε και την αφήνουμε μια ώρα για να φουσκώσει. Όταν είναι έτοιμη, την χωρίζουμε σε δυο ισομεγέθη κομμάτια. Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε δυο ταψιά του φούρνου. Πάνω στο αντικολλητικό χαρτί με τα χέρια μας ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε στρογγυλό χοντρό φύλλο(όπως της πίτσας). Σκεπάζουμε με πετσέτες και αφήνουμε να φουσκώσουν. Μπορούμε να επισπεύσουμε την διαδικασία βάζοντας τα ταψιά στο φούρνο στους 40 βαθμούς. Αφού φουσκώσουν, κάνουμε με πιρούνι τρύπες ή με τα δάκτυλα του χεριού μας βαθουλώματα (σχέδια βλέπετε στις φωτογραφίες) και με πινέλο αλείφουμε καλά με το χτυπημένο ντοματοπελτέ ή κέτσαπ, με το νερό και το ταχίνι. ή το λάδι Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς για 15 με 20 λεπτά, αλλάζοντας την θέση των ταψιών μας. Καλή Σαρακοστή και καλή επιτυχία!
Ακολουθεί η δικια μου προσπάθεια!!!