Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΙ ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ




ΑΠΟ ΤΗΝ
Maria Kyrimlidou




  • Ένα λάχανο περίπου 1,5 κιλό
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 μέτρια καρότα τριμμένα στον τρίφτη της ντομάτας
  • 1 μεγάλο κολοκυθάκι ψιλοκομμένο. 
  • ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο 
  • 1 μικρή ντομάτα τριμμένη (ή μισή κούπα ντομάτα κονκασέ)
  • 1 κουτ.σουπας πελτε.
  • 1 κούπα ψιλοκομμένα άσπρα μανιτάρια
  • 1/2 κούπα ρύζι νυχάκι ή καρολίνα
  • ½ κούπας ελαιόλαδο για τη γέμιση και ½ κούπα για από πάνω
  • Αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσάνι απο το λαχνο.
Βράζουμε νερό με λίγο αλάτι σε μια κατσαρόλα και βάζουμε το λάχανο με την μεριά όπου υπήρχε το κοτσάνι προς τα κάτω.
Αφήνουμε να ζεματιστή 5-10 λεπτά ώστε να μαραθούν τα φύλλα του. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει ώστε να μπορούμε να το πιάνουμε.
ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
Την γέμιση μπορείτε να την κάνετε με δυο τρόπους
1)Να ψιλοκόψετε όλα τα λαχανικά και να τα τρίψετε με το αλατοπίπερο να βγάλουν τα αρώματά τους και να γεμίσετε τα φυλλα.
2)Να την τσιγαρίσετε την γέμιση και μετα να τυλίξετε τους ντολμάδες σας.
Αυτό αφήνω εσείς να αποφασίσετε και να διαλέξετε τον τρόπο και τον χρόνο που διαθέτετε.
Εγώ θα σας δείξω τον δεύτερο τρόπο,

το τσιγάρισμα.
  1. Σε λίγο λαδάκι τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια ,τα καρότα,κολοκυθάκι και τα μανιτάρια.
  2. Αφήνετε όλα να αχνιστούν για 3 λεπτά ανακατεύοντας τα.
  3. Ρίχνετε τα μπαχαρικά με την σάλτσα ντομάτας και τον πελτέ.
  4. Συμπληρώνουμε με ένα ποτήρι χλιαρό νερό και έπειτα ρίχνουμε το πλυμένο μας ρυζάκι.
  5. Χαμηλώνουμε την φωτιά και περιμένουμε να απορροφηθεί το νερό και να μαλακώσει το ρύζι.
  6. Παίρνετε ένα-ένα τα φύλλα του λάχανου και βάζετε στο κέντρο μια κουταλιά από τη γέμιση. Διπλώνετε τις δύο άκρες και κλείνετε τον ντολμά ρολάροντας.
  7. Τοποθετείτε τους λαχανοντολμάδες μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα (Στον πάτο της κατσαρόλας και στο τελείωμα βάζουμε φύλλα λάχανου)
  8. βάζοντάς τους δίπλα-δίπλα και σφικτά. 
  9. Φτιάχνετε έτσι 2-3 στρώσεις. 
  10. Ρίχνετε μέσα λίγο λαδάκι, αλάτι, νεράκι μέχρι σχεδόν να σκεπαστούν οι ντολμάδες.
  11. Βάζετε από πάνω ένα πιάτο για να μη χορεύουν οι ντολμάδες και τους βάζετε να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Βράζετε περίπου για 35-40 λεπτά.
  12. Σερβίρετε με χυμό λεμονιου ή σκετα.