Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018

ΣΑΜΑΛΙ


ΑΠΟ ΤΗΝ
Maria Kyrimlidou
ΥΛΙΚΑ
  • 500 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 450 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 
  • 100 μλ. γάλα
  • 200 γρ. ζάχαρη 
  • 1 φακελακι μπλέικιν πάουντερ 
  • 2 βανίλιες
  • 1/2 κ.γ. σκόνη μαστίχας ή ροδόνερο (ή και τα δυο)

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
  • 1 κιλό ζάχαρη 
  • 1 λίτρο νερό
  • 2 βανίλιες
  • 1/2 χυμό λεμονιού και την φλούδα του. 
  • 1 κουτάλι σούπας γλυκόζη 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Ανακατεύουμε την ζάχαρη με το σιμιγδάλι και ολα τα υπολοιπα υλικά.
  2. Βουτυρώνουμε το ταψί(30×30 εκατοστά) και ριχνουμε το μείγμα.
  3. Το απλώνουμε σε όλη την επιφανεια του ταψιού.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο. στους 180 βαθμούς. 
  5. Για να κόψετε σωστά το σάμαλι, αφού περάσουν τα 20 λεπτά ψησίματος και έχει αρχίσει να ροδίζει για τα καλά, βγάλτε το ταψί από το φούρνο, χαράξτε γρήγορα σε κομμάτια και ξαναβάλτε το στο φούρνο. 
  6. Συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά.

Για το σιρόπι
  1. Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε ολα τα παραπάνω υλικά και τα βράζουμε για 5 λεπτά.
  2. Μόλις κρυώσει το γλυκό,το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι λίγο-λίγο, θα το απορροφήσει όλο.
  3. Σε περίπτωση που θα χρησιμοποιειστε το ροδόνερο,ψεκάστε όλη την επιφανεια μόλις το σιροπιάσετε. 
  4. Αφήνουμε το σάμαλι να σταθεί μια νύχτα και να κρυώσει τελείως.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.