Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016

ΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΠΙΤΕΣ



Litsa Garela

Συνταγή για το φύλλο:



  •  1 κιλό αλεύρι, 
  • 2 κ.γλ αλάτι, 
  • 1 κ.γλ ζάχαρη, 
  • 2 κ.σ ξύδι, 
μισό φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο και νερό όσο σηκώσει για να έχουμε μία μαλακή ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια αλλά να μην είναι πολύ σφιχτή γιατί δεν θα ανοίγει το φύλλο. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί τουλάχιστον μισή ώρα.
Μετά χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη το κάτω 750 γρ και το πάνω 730γρ. Αυτή η δόση είναι για το ταψί του φούρνου.
Για το λάδωμα των φύλλων : 
  • 4 κουταλιές φυτινη (εγώ όταν δεν έχω βάζω βιταμ) και 
  • 2 φλιτζανάκια καφέ καλαμποκελαιο.
Αλευρώνουμε πολύ καλά το τραπέζι μας και ξεκινάμε να ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη όσο περισσότερο μπορούμε ρίχνοντας και αλευρακι κατά διαστήματα. Το σηκώνουμε στα χέρια μας το φύλλο και το κρεμάμε με τις μπουνιές μας για να κρεμάσει και να ανοίξει κι άλλο. Μετά το ξανά αφήνουμε στο τραπέζι και αρχίζουμε σιγά σιγά να το τραβάμε με τα χέρια μας(είναι πολύ ελαστικό το ζυμάρι) μέχρι να καλύψουμε όλο το τραπέζι. Όταν το ανοίξουμε το ραντίζουμε με το λάδι μας και αρχίζουμε να διπλώνουμε το φύλλο και σε κάθε δίπλωμα ραντίζουμε. Μόλις γίνει στο μέγεθος του ταψιού το βάζουμε στο ταψί μας και ρίχνουμε την γέμιση. Κάνουμε και το πάνω φύλλο. Λαδώνουμε την πίτα μας την βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς αντιστάσεις. Στα 4 λεπτά την βγάζουμε την κόβουμε και την βάζουμε μέσα να ψηθεί.