Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016

ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ .





Αθανάσιος Γεώργιος Τσομπανίδης



Υλικά
για το προζύμι:

  • 5 κουτ. γλυκού ξερή μαγιά
  • ή 3 φακελάκια.
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
  • 4 κουτ. σούπας αλεύρι
Για τη ζύμη:
  • 1/2 λίτρο φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 και 1/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλ. τσαγιού ηλιέλαιο
  • 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη μαστίχας 
  • 3 κουτ. γλυκού μαχλέπι
  • 1 βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • περίπου 1.250 γραμ. αλεύρι για τσουρέκι
Εκτέλεση:

Πρώτη μας δουλειά το στύψιμο των πορτοκαλιών για να πάρουμε χυμό, ο οποίος δεν πρέπει να είναι παγωμένος, αλλά σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε δοχείο με καπάκι διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά να γίνει χυλός. Σκεπάζουμε το δοχείο και περιμέ-νουμε για 30΄ να φουσκώσει το προζύμι.
Βάζουμε σε λεκάνη τον φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού και την ζάχαρη και ανα-κατεύουμε καλά να διαλυθεί.
Ρίχνουμε στη συνέχεια το προζύμι και ανακατεύουμε καλά. Έπειτα όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη, εκτός από το αλεύρι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε κατόπιν λίγο-λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε ώσπου η ζύμη μας να μη κολλάει στα χέρια.
Βάζουμε τη ζύμη σε δοχείο με καπάκι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ½ ώρα (εγώ βάζω το δοχείο με την ζύμη στο φούρνο μικροκυμάτων και κλείνω την πόρτα του, εννοείται χωρίς να τον βάλω σε λειτουργία).
Έπειτα πλάθουμε τα τσουρέκια σε σχήμα που μας αρέσει και τα βάζουμε σε ταψιά με λαδόκολλα.
Τα αφήνουμε στα ταψιά να φουσκώσουν τουλάχιστον για 30΄ και τα ψήνουμε σε προ-θερμασμένο φούρνο τους 160ο C για 30΄ ανάλογα με τον φούρνο.

Καλή επιτυχία!


Tα δοκίμασα και εγω και είναι υπέροχα!!!