Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016

ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ



AΠO THN
Έφη Τιφτικίδου
Η συνταγή είναι για 4 μεγάλες μελιτζάνες



Για την γέμιση

  • 500 γρ κιμάς
  • 2 κσ ελαιόλαδο
  • 1 μικρή σκ σκόρδο στο μουλτι
  • 1 μικρό κρεμμύδι ξερό στο μουλτι
  • 1/2 φλ τριμμένη ντομάτα
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας
  • 1 δαφνοφυλλο
  • 1/2 κγλ ζάχαρη
  • 1 φλ καφέ κονιάκ
  • 1 αυγό
  • Αλάτι - πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

  • 500 ml γάλα
  • 50 γρ βούτυρο
  • 50 γρ αλεύρι
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
Για τις μελιτζάνες
Πλένουμε τις μελιτζάνες κόβουμε τα κοτσάνια και μια γραμμή από τη φλούδα τους. Τις τρυπάμε με ένα πιρούνι γύρω γύρω και πολλές φορές και τις βάζουμε μέσα στη γάστρα στην οποία έχουμε ρίξει λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε πάνω σε κάθε μελιτζάνα λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φουρνο στους 180°C για 45' . Βγάζουμε από τον φούρνο και στο σημείο που αφαιρέσαμε τη λωρίδα ανοιγουμε με ένα πιρούνι πατώντας τη σάρκα προς το πλάγια και κάτω να δημιουργησουμε μια βαρκούλα που θα τη γεμίσουμε με το μίγμα του κιμά.

Για τη γέμιση του κιμά
Στο ελαιόλαδο ροδιζουμε τον κιμά πολύ καλά να αλλάξει χρώμα (σε μάτι κουζίνας από 1-9 στο 7) Προσθέτουμε το κρεμμύδι το σκόρδο και τα μυρωδικά. Αφήνουμε να μαραθούν καλά και σβήνουμε με το κονιάκ. Προσθέτουμε την ντομάτα τη ζάχαρη αλάτι και πιπέρι ανακατεύουμε χαμηλωνουμε το μάτι στο 3 και αφήνουμε να σιγοβράσει στα ζουμιά του για 20' Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το αυγό χτυπημένο και ανακατεύουμε. Μοιράζουμε το μίγμα στις μελιτζάνες

Για την μπεσαμέλ
Λιώνουμε το βούτυρο (το μάτι της κουζίνας στο 7 από 1-9) προσθέτουμε τι αλεύρι και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις για 1' με το σύρμα. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το μισό γάλα συνεχίζοντας το έντονο ανακάτεμα. Βάζουμε ξανά στη φωτιά ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα το μοσχοκάρυδο και το αλάτι Ανακατεύουμε έως ότου δέσει μπεσαμέλ
Σκεπάζουμε προσεκτικά τις μελιτζάνες μας με την μπεσαμέλ.
Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε για άλλα 30' σους 180°C και άλλα 15' με ανοιχτό το καπάκι για να πάρει χρώμα.