ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΓΛΥΚΙΣΜΑ
Μοιάζει πολύ με μπουγάτσα.
ΑΠΟ ΤΗΝ
Maria Kyrimlidou
- 600 γρ. περίπου αλεύρι
- 250 μλ. γάλα
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. μαγιά ξέρη
- 1/2 κ.γ.αλάτι
- 1 αυγό
- 200 γρ.βούτυρο και 1 κρόκο αυγού (για άλειμμα)
- 1 βανίλια
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
- 2 ποτήρια γάλα (500 ml)
- 1/2 ποτήρια ζάχαρη(αν την θέλετε πολύ γλυκιά τότε βάλτε ένα πατήρι ζάχαρη)
- 4 κ.σ. νισεστέ
- 1 αυγό
- 1 βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε χλιαρό γάλα διαλύουμε την μαγιά.
- Προσθέτουμε την ζάχαρη ,το αυγό και ανακατεύουμε.
- Χόρια κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε μέσα το αλάτι και το μείγμα που έχουμε διαλύσει την μαγιά.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά και χωρίζουμε την ζύμη σε δυο μέρη (το ένα μέρος να είναι μεγαλύτερο απο το άλλο)
- Ανοίγουμε το ένα (μικρότερο) κομμάτι της ζύμης όσο πιο ψιλό μπορούμε.
- Την επιφάνεια την περνάμε με το βούτυρο
- (το οποίο το έχουμε αφήσει έξω να μαλακώσει για να απλώνετε πιο εύκολα)
- Ρολαρουμε την ζύμη και την στρίβουμε να πάρει το σχήμα του σαλιγκαριού.(βλ. εικόνες)
- Το ίδιο κάνουμε και με το άλλο κομμάτι.
- Τα τυλίγουμε με την μεμβράνη και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Στο μεταξύ φτιάχνουμε την κρέμα.
- Βάζουμε το μισό απο το γάλα στην φωτιά,στο άλλο μισό ανακατεύουμε όλα τα υλικά που σας έδωσα για την κρέμα.
- Μόλις ζεσταθεί το γάλα ρίχνουμε το μείγμα και το ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Την κατεβάζουμε απο την φωτιά και την μεταφέρουμε σε ενα μπολ σκεπάζοντας την με μια μεμβράνη.
- Αφου περάσει 1 ώρα,βγάζουμε την ζύμη μας απο το ψυγείο .
- Βουτυρώνουμε το ταψακι.
- Παίρνουμε το μικρο κομμάτι απο την ζύμη και το ανοίγουμε.
- Το βάζουμε στο ταψί και απο πάνω ρίχνουμε την κρέμα,την οποία την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
- Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι και το απλώνουμε πάνω απο την κρέμα τις άκρες του οποίου τα διπλώνουμε κάτω απο το φύλλο που έχουμε απλώσει στην αρχή.
- Τρυπάμε όλη την επιφάνεια με ενα μαχαίρι και αλείφουμε με το κρόκο αυγού.
- Ψήνουμε το γλύκισμα μας στους 160 βαθμους για 40 λεπτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου