Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017

ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΓΛΥΚΙΣΜΑ


ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΓΛΥΚΙΣΜΑ 
Μοιάζει πολύ με μπουγάτσα.


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ
Maria Kyrimlidou

  • 600 γρ. περίπου αλεύρι 
  • 250 μλ. γάλα
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. μαγιά ξέρη
  • 1/2 κ.γ.αλάτι
  • 1 αυγό
  • 200 γρ.βούτυρο και 1 κρόκο αυγού (για άλειμμα)
  • 1 βανίλια

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
  • 2 ποτήρια γάλα (500 ml)
  • 1/2 ποτήρια ζάχαρη(αν την θέλετε πολύ γλυκιά τότε βάλτε ένα πατήρι ζάχαρη)
  • 4 κ.σ. νισεστέ
  • 1 αυγό
  • 1 βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε χλιαρό γάλα διαλύουμε την μαγιά.
  2. Προσθέτουμε την ζάχαρη ,το αυγό και ανακατεύουμε.
  3. Χόρια κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε μέσα το αλάτι και το μείγμα που έχουμε διαλύσει την μαγιά.
  4. Ανακατεύουμε πολύ καλά και χωρίζουμε την ζύμη σε δυο μέρη (το ένα μέρος να είναι μεγαλύτερο απο το άλλο)
  5. Ανοίγουμε το ένα (μικρότερο) κομμάτι της ζύμης όσο πιο ψιλό μπορούμε.
  6. Την επιφάνεια την περνάμε με το βούτυρο
  7. (το οποίο το έχουμε αφήσει έξω να μαλακώσει για να απλώνετε πιο εύκολα)
  8. Ρολαρουμε την ζύμη και την στρίβουμε να πάρει το σχήμα του σαλιγκαριού.(βλ. εικόνες)
  9. Το ίδιο κάνουμε και με το άλλο κομμάτι.  
  10. Τα τυλίγουμε με την μεμβράνη και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  11. Στο μεταξύ φτιάχνουμε την κρέμα.
  12. Βάζουμε το μισό απο το γάλα στην φωτιά,στο άλλο μισό ανακατεύουμε όλα τα υλικά που σας έδωσα για την κρέμα.
  13. Μόλις ζεσταθεί το γάλα ρίχνουμε το μείγμα και το ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
  14. Την κατεβάζουμε απο την φωτιά και την μεταφέρουμε σε ενα μπολ σκεπάζοντας την με μια μεμβράνη.
  15. Αφου περάσει 1 ώρα,βγάζουμε την ζύμη μας απο το ψυγείο .
  16. Βουτυρώνουμε το ταψακι.
  17. Παίρνουμε το μικρο κομμάτι απο την ζύμη και το ανοίγουμε.
  18. Το βάζουμε στο ταψί και απο πάνω ρίχνουμε την κρέμα,την οποία την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
  19. Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι και το απλώνουμε πάνω απο την κρέμα τις άκρες του οποίου τα διπλώνουμε κάτω απο το φύλλο που έχουμε απλώσει στην αρχή.
  20. Τρυπάμε όλη την επιφάνεια με ενα μαχαίρι και αλείφουμε με το κρόκο αυγού.
  21. Ψήνουμε το γλύκισμα μας στους 160 βαθμους για 40 λεπτά.